VR Cihazlarının Sağlığa Zararları Araştırılıyor

Sanal gerçeklik (VR) teknolojisindeki gelişmeler ilerlemeye devam ettikçe, ürünlerin kendileri dışındaki alanlarda etkileri ile ilgili birkaç soru ortaya çıkarmaktadır. Daha efektif sanal gerçeklik uygulamalarına izin veren VR cihazları bir yandan gelişirken bir yandan da kas sağlığına zarar verdiğine dair dedikodulara sebebiyet vermiştir. Oregon Eyalet Üniversitesi’nden (OSU) araştırmacılar, VR uygulamalarında kas hareketini, gerginliğini ve kas yaralanmasına nasıl neden olduklarını araştıran bir araştırma üzerinde çalışmaktadırlar.

Araştırmacılardan Jay Kim, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları için herhangi bir standardın ve kılavuzun bulunmadığını belirtmektedir. Bununla birlikte araştırmacılar, hedef mesafelerin, konumların ve boyutların etkilerini değerlendirmiştir. Bu incelemeleri yaparak potansiyel kas-iskelet yaralanmaları riskini azaltmak için arayüzleri daha iyi tasarlayabileceklerini belirtmişlerdir. Araştırmacıların odaklandığı kaslar ise büyük ölçüde boyun ve omuz kasları olmaktadır.

VR Deneyleri

Yapılan araştırmalarda katılanlar, eklem yerlerinde ve kaslarında sensörler ile donatılmış ve katılanlardan ortak VR hareketleri yapmaları istenmiştir. Oculus Rift VR cihazı kullanarak, sadece işaret parmağı ile bir alanda daire veya renk noktalarına işaret etmek zorunda bırakılmışlardır. Göz seviyesinde, göz seviyesinin 15 derece altında ve üstünde ve göz seviyesinin 30 derece altında olmak üzere çeşitli farklı açılarda denemeler yapılmıştır.

Araştırmacılar, kaslardaki elektriksel aktiviteyi ölçmek, katılımcıların hareketlerini ve elektromiyografisini kaydetmek için hareket yakalama teknolojisini kullanmışlardır. Sonuçlara göre, omuzdaki rahatsızlık açıya bakılmaksızın sadece üç dakikalık kullanımdan sonra kalıcı olmaktadır. Bu durum, uzun süreli kullanımın goril kol sendromu ve omuz etrafında yer alan kas yaralanmaları gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini göstermektedir. Bunun üzerine, sanal gerçeklik cihazının uzun süre giyilmesi de boyun gerginliğine neden olabilir ve servikal omurgada hasara neden olabilmektedir.

Çalışmanın genel amacı, VR tasarımcılarının ve geliştiricilerinin kullanıcı rahatsızlığını anlamalarına yardımcı olmaktır. Araştırmacılar bunu optimal nesne yerleştirme tekniğini kullanarak ve açıların temelini oluşturarak yapmayı denemişlerdir. Uzun süreli bilgisayar kullanımının, karpal tünel (sinir baş) sendromu, sert omuzlar, göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi bir takım komplikasyonlara neden olduğu bilinmektedir. Sanal gerçeklik, başta oyunlar olmak üzere ve kendini endüstriyel ve eğitim uygulamalarına entegre ettiğinden, sağlık açısından etkilerini öğrenme çabası da oldukça önemlidir.

2023 yılına gelindiğinde yaklaşık 170 milyon kişinin VR (Sanal Gerçeklik – Virtual Reality) teknolojisi kullanacağı ön görülmektedir. Bununla birlikte araştırmacılar, cihazları kullanırken objelerin vücuda yakın ve göz seviyesi hizasında olması gerektiği önerisini vermektedir.

Kaynak

https://www.engineering.com/DesignerEdge/DesignerEdgeArticles/ArticleID/19861/This-Study-Explores-the-Health-Risks-of-VR.aspx