Bedenimiz uzayda nasıl bir sonla karşılaşır? Patlar mı? Parçalara ayrılır mı? Hatta böyle bir ortamda ne kadar süre nefes alabiliriz? Gelin, bu soruların cevaplarını birlikte keşfedelim. Uzayda ölmenin en temel senaryosunu incelemek için, uzay giysisi olmadan bir uzay aracından atladığınızı düşünelim.
Öncelikle, hayatta kalmak için 15 saniye ile 2 dakika arasında bir süreniz bulunuyor. Bu süre zarfında vücudunuzdaki su, hava basıncının olmaması nedeniyle şişmeye başlar. Eğer nefesinizi tutarsanız, akciğerlerinizdeki hava genişleyecek ve bu durum, akciğerlerinizi patlatabilir. Bu da sizi oldukça hızlı bir şekilde öldürür. Ancak nefesinizi tutmazsanız, bilincinizi yaklaşık iki dakika boyunca koruyabilirsiniz.
Ayrıca, kozmik radyasyon kısa bir süre içinde cildinizi yakmaya başlayabilir, fakat ölümünüz büyük olasılıkla boğulma sonucu gerçekleşecektir. Dünya koşullarında ölü bir beden, havadaki ve vücudun içindeki bakteriler sayesinde ayrışmaya başlar. Ancak uzayda oksidasyon olmadığı için, vücut donmadan ya da mumyalanmadan ayrışma süreci gerçekleşmez.
Eğer bir uzay giysisi içindeyseniz, durum biraz daha farklıdır. Giysi, astronotun dışarı verdiği tüm havayı içerir ve yeterli ısı olduğu sürece, bir uzay giysisindeki ölüm Dünya’daki ölümden çok da farklı olmaz. Vücudun üzerindeki ve içindeki bakteriler tarafından düzenli bir ayrışma meydana gelir, fakat bu bakteriler kalan oksijeni hızla tüketir. Sonuç olarak, etrafınızdaki radyasyon, uzay giysinizin malzemesini parçalamaya başlar.
Bunun yanı sıra, havanın hızla genişlemesi de küçük bir patlamaya sebep olabilir; bu durum giysiyi ve hâlihazırda zayıflamış, çürüyen bedeni içeride yok eder. Özetle, eğer uzayda ölürseniz, koşullara bağlı olarak yavaş yavaş çürüyebilir ve normal şekilde ayrışabilirsiniz.
Kaynaklar: What IF, Science ABC
İlginizi çekebilir: