Çevre

Uçan Balık Robot

Paylaş

Günde güne hayatımıza giren robotlar her geçen gün bizi şaşırtmaya devam ediyor. Özellikle insan gücünün yetmediği yerlerde çeşitli araştırmalarda kullanılmaktadırlar. Kimi robotlar su altı araştırmaları için bulgular toplarken, kimileri kara üstündeki araştırmalar için bulgular toplamaktadır.  Imperial College Londan ve İsveç  Federal Laboratuvarlarında bir kaç bilim adamı ise hem su altı çalışmalarında kullanılan hem de suyu terk edip karayı aşabilen bir robot tasarladılar. Tasarlanan bu robot avuç içi kadar olmakta ve uçan balığa benzetilmektedir. Bu balık robot sudan karaya geçiş yapabilmek için kimyasal reaksiyon kullanmaktadır.

Balık Robot Nasıl Çalışır?

Robotun çalışma şekli ise şöyledir.  Suyu ana odaya pompalayarak ana odadan oluşacak reaksiyon gücünün robotu fırlatması beklenmektedir. Reaksiyon odası içinde ise asitilen gazı ve kalsiyum karbür tozu bulunmaktadır. Odanın içine giren suyla birlikte reaksiyona giren asitilen gazı ve kalsiyum karbür tozu robotun suyun içinden bir jet gibi fırlayıp karayı aşmasına sebep olmaktadır. Havaya fırladıktan sonra kanatları sayesinde süzülebilen uçan balık robot, yeni bir su bölgesine geldiğinde iniş yapmaktadır. Bu reaksiyonu yanma odasına çekilen benzinin yandıktan sonra motora güç vermesine benzetebiliriz.

Balık robot yaklaşık 26 metreye kadar havaya sıçraya bilmektedir. Her bir sıçrama sadece 2 gram kalsiyum karbür ve az bir miktarda su gerektirmektedir. Bir balık robot tek yüzüş sırasında yaklaşık 25 kez sıçrayabilmektedir.

Uçan balık robotla yapılan deneyler göller ve dalga havuzları gibi bir çok farklı su bölgesinde test edilmiştir. Çok zorlu sularda uçan balık robotun doğal robotu en fazla 25 kez taşıyabilmiştir. Bu tür doğal koşullarla çalışan motorlara sahip robotlar doğal afetler ve nükleer felaketler gibi insan gücünün kullanılmasının zor olduğu şartlara uygun olması bakımından pek faydalı olabilmektedir.

Kaynak

www.imperial.ac.uk

www.engineering.com

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

2 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı