Türkiye ve Çin Arasında Yapay Zeka İş Birliği
Türkiye’de yapay zeka teknolojisinin tıp alanındaki potansiyelinin artırılması amacıyla kamu kurumları tarafından bir dizi proje hayata geçirilmektedir. Bu kapsamda, TÜBİTAK, Çin ile “tıpta yapay zeka” ve “tarım” projelerinde iş birliği sağlamak üzere önemli bir anlaşma imzalamıştır. TÜBİTAK ile Çin’in Ulusal Doğal Bilimler Vakfı (NSFC), üç ana alanda ortak araştırma projeleri geliştirmek için güçlerini birleştirecek.
Tıpta Yapay Zeka Uygulamaları
Tıpta iki ayrı konuda yapay zeka kullanılacak:
- Kanser İmmünoterapisi ve Klinik Translasyonel Araştırmaları: Bu projede, kanser tedavisinde immünoterapinin etkinliğini artırmak için bağışıklık sistemini güçlendirecek yöntemler belirlenecek. Ayrıca, büyük veri ve yapay zeka teknolojilerinden faydalanarak, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen ilaç ve aşıların yanı sıra antikorların geliştirilmesine yönelik çeşitli tıbbi destekler sağlanması hedeflenmektedir.
- Manyetik Rezonans Görüntüleme ve Ultrasonik Tıp: Bu projede, tıbbi görüntüleme alanında büyük veri ve yapay zeka uygulamalarının entegrasyonu öngörülüyor. Manyetik rezonans görüntüleme teknolojilerinin geliştirilmesi, üç boyutlu ayrıntılı anatomik görüntülerin elde edilmesine olanak tanıyacak ve Türk ile Çinli bilim insanları bu alanda iş birliği yapacaktır.
Sürdürülebilir Tarım İçin Ortak Proje
Üçüncü proje ise “yeşil ve sürdürülebilir tarım” alanında gerçekleştirilecektir. İklim değişikliği, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım uygulamaları gibi konularda NSFC ile ortak projeler yürütülecek. TÜBİTAK, bu projelere katılmak isteyen Türk bilim insanlarından başvuru almaya başlamıştır.
Başvurular 30 Mayıs tarihine kadar kabul edilecektir. Çin’deki bilim insanları ile iş birliği yapmak isteyen araştırmacılar projelerine başvurabilir. Proje kapsamında, başvuran Türk bilim insanlarına genel giderler hariç olmak üzere 3 milyon lira fon sağlanacaktır. Toplamda üç farklı alanda, toplam 8 projeye fon desteği verilmesi planlanmaktadır.