fbpx
Haberler
0

Türk Oyun Geliştiricilerinden Öne Çıkan Oyunlar

Türkiye’de özellikle bağımsız alanda giderek popülerlik kazanan ve yeni nesil için farklı yönlerden fayda getiren video oyunları sektörü son birkaç muazzam bir hızla büyüyor. Piyasada adına mutlaka denk geldiğiniz Zula ya da Sabotaj gibi oyunların neden piksel görselleri ve programlama ile harmanlanan klasik video oyunlarından farklı olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. 

Son on yılda küresel çapta muazzam bir patlama yaşayan sektör aynı zamanda ülke içindeki oyun dinamiklerini de doğrudan etkiledi. Yerel kültürün küreselle buluşma noktası haline gelen bu mecralar sayesinde artık Türk yapımı oyun seçkileri yalnızca yerel oyun sahnesini değil küresel oyun dünyasını da doğrudan etkiliyor. Kabus 22, Zula ya da Sabotaj gibi Türk yapımı oyunların ismini duyurduğu bu sahneyi yakından inceleyelim. 

Zula: Türkiye’nin FPS Başyapıtı

Türkiye’den çıkan en bilinen oyunlardan biri, MadByte Games tarafından geliştirilen birinci şahıs nişancı (FPS) oyunu Zula’dır. 2015 yılında piyasaya sürülen oyun, yerel temalara yer veriyor. İstanbul’un ikonik sokakları gibi Türkiye’deki yerlerden esinlenen haritalar sunarken oyunculara tanıdık ama heyecan verici bir deneyim sağlıyor. zula türk yapımı oyun, ismini ana milis örgütünden alıyor. Karşısında ise uluslararası paramiliter grup olan Gladyo olmak üzere iki ana fraksiyonun yer aldığı oyun senaryosu oldukça sürükleyici. 

  • 2018 yılında hem Effie Türkiye hem de Kristal Elma Ödüllerinde, Topluluk Yönetimi dalında ödül alan Zula oyunu Türk kültürünü öne çıkaran yerli bir oyun. 
  • Örneğin, oyun Üsküdar’da bir mahalle, 4. Levent’te bir metro istasyonu veya Sultanbeyli’de bir düğün salonu gibi yerel haritalarda oynanıyor. 
  • Eklenecek tüm yeni haritalar ve öğeler tamamen oyun topluluğu tarafından belirleniyor.
  • Trabzon Uzun Çayır, Çanakkale Haritası veya Suriye Mülteci Kampı gibi birçok harita, kullanıcıların isteği üzerine geliştirilip oyuna dahil ediliyor.

Son derece ilginç bir gelişmeye de ev sahipliği yapan oyun, turnuvalarındaki performanslara yönelik iddia ve betleri https://basari-bet.ink/ adresinden kabul ediyor. Topluluğun gücüne vurgu yapan ve onların isteklerini %100 oranında dikkate alan zula türk yapımı oyun, bu nedenle kendine “%100 Senin Oyunun” sloganını belirlemiş. Oyun yerelden aldığı güçle 3 yıl içinde dünya çapında 10 milyon gamer’a ulaştı.  100’den fazla ülkede ve 10’dan fazla farklı dil seçeneğiyle piyasada yerini aldı. 

Sabotaj: Türkiye’nin Taktiğe Dayalı Nişancı Oyunu

Türk oyun dünyasındaki bir diğer önemli isim ise HES Games tarafından geliştirilen çok oyunculu online ortamda oynanan taktiksel nişancı oyunu (MMOFPS) Sabotaj. 

  • 9’a 9 takım tabanlı oynanıyor. 
  • Yerebatan Sarnıcı, Kapadokya ve antik İstanbul gibi Türk mekanlarında geçiyor.
  • Oyunun içinde gerçek zamanlı bir ekonomi sistemi bulunuyor

Yeni türk yapımı oyun sabotaj derinlemesine taktiksel oynanış sunarken yeni oyuncular için de kolay anlaşılabilir olması sayesinde hızla rağbet görüyor. Zula gibi, Sabotaj da Türkiye’ye özgü ortamları yansıtan haritalar içeriyor ve FPS sevenler arasında sadık bir kitleye sahip.

Rekabetçi oyun alanında, Sabotaj giderek daha fazla dikkat çekmeye başladı ve yerel turnuvalar yüzlerce oyuncu ve izleyiciyi çekiyor. Henüz popülerlik açısından Zula‘nın gölgesinde kalsa da, büyümeye devam eden umut vaat eden bir oyun.

Kabus 22: İlk Türk Yapımı Oyun

Türk kültürüyle harmanlı oyunların atasına bakacak olursak ufacık bir geliştirici ekip tarafından 2006’da yayınlanan Kabus 22 oyununa da yer vermeden olmaz. Aslında Resident Evil’in bir kopyası olarak nitelendirilebilecek oyun hayatta kalma türünde oldukça başarılı bulundu. 

Türk Mobil Oyunlarının Yükselişi

Türkiye, mobil oyunlar konusunda da birkaç başarılı isme ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında 1010! ve Toy Blast gibi oyunlar yer alıyor. Özellikle 1010!, bir zamanlar 100’den fazla ülkede en çok indirilen türk yapımı oyun olduğu gerçeğini not olarak buraya bırakalım. 

  • Sensor Tower verilerine göre bu oyunları geliştiren Peak Games’in toplam aylık mobil uygulama geliri 2020 yılında 36 milyon dolardı. 
  • Peak’in yıllık cirosunun ise 400 milyon dolar seviyesinin üzerinden olduğu tahmin ediliyordu.  
  • 100 milyon dolarlık satışla 2017 yılında stüdyo işlerini Zynga’ya devrettiğinde bu işlem,  en çok gelir elde eden firmaların sıralandığı App Annie listesinde şirketi 37. sıraya taşıdı. 

Şirket, bundan 3 sene sonra ise nakit olarak 900 milyon dolar ve hisse satışı ile 1,8 milyar dolara y,ne aynı Amerikan şirketine satıldı. Bu hamleyle beraber Peak Games, milyar dolarlık girişimlere verilen Unicorn girişimi ünvanına sahip ilk Türk oyun şirketi oldu.  

Türk Oyun Geliştiriciliği Nereye Ulaşabilir?

Türkiye’nin küresel oyun sahnesinde önemli bir aktör haline gelmesi kültürel zenginliğini yerel değerlerle harmanlamasına bağlı. Nüfusun yarısından fazlasının 30 yaş altında olduğu da göz önüne alınmalı. Bu coğrafyada dijital eğlence için muazzam bir pazar potansiyeli olduğunu söylemek mümkün.

Örnek olarak daha yakın dönemde piyasadaki yerini sağlamlaştıran Ankara merkezli TaleWorlds Entertainment şirketini ele alalım.  Şirketin çıkardığı oyunlar:

  1. Zoetrope Interactive
  2. Conarium
  3. Darkness Within 

Bu serilerle korku oyunu türünde başarı elde eden  şirket, çıkardığı  Mount & Blade serisi sayesinde ise büyük bir atak yaptı.Şirketin yayınladığı ikinci oyun, geçtiğimiz yıl Ekim ayında erken erişime açıldığında Steam’de aynı anda 170.000’den fazla oyuncuyla platformun en büyük lansmanına imza atmıştı.

Zula,  yeni türk yapımı oyun sabotaj ya da 1010!’a kadar uzanan geniş bir yelpazede Türk oyun geliştiricileri adeta fırtına gibi esiyor. Bu oyunlar sadece Türkiye’de popüler değil; küresel ölçekte de ilgi görüyor. Türk geliştiriciler, kültürel miraslarından ilham alarak, giderek büyüyen bir altyapı ve genç, teknoloji meraklısı bir nüfusun desteğiyle oyun geliştirme dünyasında daha parlak bir geleceğe doğru ilerliyor.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar