fbpx
Otomotiv
0

Sürücüsüz Arabaların Tarihçesi ve İlk Deneyimleri

Sürücüsüz Arabaların Tarihçesi

Sürücüsüz Arabaların Tarihçesi

Uçan arabalar ve sürücüsüz araçlar, bir dönem hayal gücünün ürünü olarak görüldü. Günümüzde, uçan arabalara henüz ulaşamamış olsak da, sürücüsüz araçlar gerçeklik kazandı. Ancak bu teknoloji, son yıllarda ortaya çıkmış bir yenilik değil; kökleri oldukça derinlere uzanıyor.

Sürücüsüz Arabaların Tarihçesi ve İlk Deneyimleri

1971 yılında Birleşik Krallık’ta, sürücüsüz bir araba tanıtılmıştır. O dönemde, otomobil teknolojisi bugünkü kadar gelişmiş değildi. Bu tarihi deneyime ve kullanılan teknolojiye daha yakından bakalım.

Sürücüsüz Arabaların Tarihçesi ve İlk Deneyimleri

BBC’de yayımlanan bir haberde, karşımıza dört kapılı kırmızı bir Cortina çıkıyordu. Otomobili 2.13’ten itibaren görebilirsiniz. Direksiyonun başında oturan bir adam, gazetesini okurken araç kendi kendine ilerliyordu. Gaz pedalında ayağı bile yoktu… Bu durum, o dönemdeki sınırlı teknolojiyle birlikte, günümüzün sürücüsüz otomobillerinden oldukça farklıydı.

Peki, bu sürücüsüz araç nasıl çalışıyordu?

  • Aracın kontrolü, yolun altına döşenmiş kablolar ve elektrik sinyalleri aracılığıyla sağlanıyordu.
  • Otomobilin ön kısmında bulunan iki bobin, yere gömülmüş olan ve manyetik bir alan oluşturan kablodan gelen sinyalleri algılıyordu.
  • Arabanın konumu bu kabloya göre belirleniyor ve direksiyon kolonuna gönderilen bilgilerle araç rotada tutuluyordu.
  • Direksiyon, fren, vites değiştirme gibi işlemler, aracın içinde yer alan elektronik sistemlerle kontrol ediliyordu.
  • Hız kontrolü, motor devrini ayarlayan bir elektronik cihaz ile sağlanıyordu.

Berkshire Ulaştırma ve Yol Araştırma Laboratuvarı Proje Direktörü H.A. Patience, bu süreç hakkında “Hız, motorun frekansını kontrol ederek düzenleniyor. Hızınızı ayarlayabileceğiniz çok basit bir elektronik cihazımız var. Daha sonra devir sayısını kontrol ediyor ve tekrar küçük bir döngüye geri dönüyor. Devirleri bu seviyede tutuyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ancak, finansal kısıtlamalar yüzünden bu teknolojinin gelişimi duraklama dönemine girdi. Bu sürücüsüz otomobil deneyimleri, Standart Vanguard, Austin Mini, Citroen DS19 gibi diğer araçlarla da test edildi. Ancak 1970’lerin ortalarında, Birleşik Krallık’ta kamu tarafından finanse edilen sektörlerin karşılaştığı finansal zorluklar nedeniyle bu projeler yeterince ilerleme kaydedemedi.

Kaynak: CBC, Car Driver

Otomobil tutkunları için bu tarihi deneyimler, geleceğin sürücüsüz araçlarının temelini oluşturmaktadır.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar