Sürtünme Karıştırma Kaynağı 1991 yılında Wayne Thomas ve onun iş arkadaşlarından oluşan bir grup tarafından icat edilip deneysel olarak kanıtlanmıştır. Patenti, İngiltere-Cambridge’deki The Welding Institute(TWI)’a aittir.
Sürtünme Karıştırma Kaynağı, düşük maliyetli ve yüksek performans göstermesini isteyen bağlantılar için ideal bir yöntemdir. Sürtünme Karıştırma Kaynağı’nın çalışma prensibi, omuz ve uç dahil olmak üzere iki parçadan oluşan ergimeyen bir karıştırıcı yardımıyla takımın parça üzerinde kullanılmasıdır. Bu işlem farklı hızlara sahip dönen omuz ve karıştırıcı uca sahip takımın iki levha arasına daldırılması ve birleştirme hattı boyunca hareket ettirilmesi ile gerçekleşir. Diğer sürtünme kaynaklarında kaynaklanacak parçalar birbiri üstünde hareket ettirilirken, bu yöntemde tablaya alın alına sabitlenmiş parçalar birbirine sürtünmezler. Bu yöntemde ulaşılan en yüksek sıcaklık ergime sıcaklığının 0.8 katıdır.
Şekil 1. Sürtünme Karıştırma Kaynağı İşlemi [1].
Şekil 2. Sürtünme Karıştırma Kaynağı İşleminden Sonra Dikiş Görünümü
Sürtünme Karıştırma Kaynağının avantajlarını üç ana başlıkta inceleyebiliriz:
SKK’da maksimum kaynak kuvvetini elde etmek için kaynak parametreleri çok önemlidir. Birbirinden farklı karıştırıcı uçlu takım geometrileri kullanılmaktadır. Bunlardan çoğu vida dişlisi formundadır. Takım geometrisi, Sürtünme Karıştırma Kaynağı için en etkili parametrelerden biridir ve bölgesel ısı ile malzemenin ergitilip karıştırılması ve taşınması sonucu malzeme akışını sağlayıp kaynak işlemini gerçekleştirir.
Ş. Kasman, F. Kahraman, A. Aydın, Sürtünme Karıştırma Kaynak Yöntemi ile Birleştirilmiş AA7075-T651 Alüminyum Alaşımlarının Farklı Karıştırıcı Pim Geometrilerinin Kaynak Performansına Etkisinin İncelenmesi, International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science, 2016.
E. Güleç, M. Uysal, Sürtünme Karıştırma Kaynağı Araştırma Projesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü, 2016.
USTC'nin hidrojen anotlu batarya teknolojisi, elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji alanında devrim yaratıyor. Geleceğin enerji…
TUSAŞ'ın savunma ve havacılık alanındaki en güncel gelişmelerini keşfedin. Yenilikler ve projeler hakkında detaylı bilgiler…
Xiaomi'nin yapay zeka alanındaki yeni MiMo-7B modeliyle çığır açan teknolojik gelişmeleri keşfedin. Detaylar ve özellikler…
K2-18b gezegeninde yaşamın sınırlarını ve keşifleri keşfedin. Uzayın derinliklerindeki bilinmeyenleri öğrenmek için detaylı bilgiler burada.
İngiltere'nin güneş ışınlarını yansıtarak küresel ısınmayı yavaşlatma girişimi hakkında detaylar ve sürdürülebilir çözümlerle iklim değişikliğiyle…
Sovyetler Birliği'nin 1972'de gönderdiği Venüs görevi uzay aracı Dünya'ya geri dönüyor. Uzay keşiflerinin tarihi ve…