TÜBİTAK SAGE’nin SOM-J Füzesi Su Üstü Hedefte Tam İsabetle Vurdu
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve ROKETSAN tarafından üretilen SOM-J seyir füzesi, gerçekleştirilen son testte bir başarının daha altına imza attı. F-16 savaş uçağından atılan SOM-J füzesi, ilk kez su üstü bir platforma karşı test edilirken, hedefini tam isabetle vurmayı başardı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “SOM-J, modern harp ortamında Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için etkin bir kuvvet çarpanı olacak ve uzun menzilden yüksek değerli hedeflerin etkisiz hale getirilmesini sağlayacak” dedi.
Test atışı sırasında, atış sonrası veri bağı ile haberleşme ve kontrol, azami menzil, vuruş hassasiyeti ve su üstü hedeflere angajman yetenekleri başarıyla sergilendi. SOM-J, zorlayıcı rota ve manevra koşullarında azami menzil gereksinimleri de dahil olmak üzere tüm parametreleri yerine getirerek su üstü hedefini başarıyla vurdu. Bu füzeye dair ilk atış testi 2021 yılında gerçekleştirilmişti.
Bakan Kacır ve Savunma Sanayii Başkanının Açıklamaları
SOM-J’den tam isabet başlığını taşıyan açıklamalarda, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, “SOM-J, zorlu koşullarda su üstü hedefini başarıyla vurdu. Yerli ve milli mühendisliğimizle geliştirilen bu akıllı mühimmat, milletimizin azmini, savunma sanayimizin geldiği noktayı ve geleceğe olan inancımızı açıkça gösteriyor. Göklerden gelen vuruş gücümüz, artık daha etkili, daha sessiz ve daha isabetli. Kahraman ordumuz için sahada güç çarpanı olacak bu kritik kabiliyetin kazanımında emeği geçen ROKETSAN’ımızı, TÜBİTAK SAGE’yi, Başkanlığımız personelini, alt yüklenicilerimizi ve tüm paydaşlarımızı içtenlikle kutluyorum” ifadelerini kullandı.
SOM-J, modern harp ortamında Türk Silahlı Kuvvetleri için kritik bir kuvvet çarpanı olma işlevini üstlenecek ve uzun menzilden yüksek değerli hedeflerin etkisiz hale getirilmesine olanak tanıyacak. Kara ve su üstü hedeflerine yönelik etkin bir çözüm sunan bu füze, veri bağı sayesinde atış sonrası kontrol imkanı sunarak hedef güncelleme, görev iptali ve yayın susturma gibi ileri düzey kabiliyetler sağlıyor.
SOM-J’nın Teknik Özellikleri
KAAN ve KIZILELMA gibi modern hava platformlarıyla uyumlu olarak geliştirilen SOM-J, sahip olduğu aşağıdaki özelliklerle dikkat çekiyor:
- Uzunluk: 3,9 m
- Ağırlık: 540 kg
- Harp başlığı ağırlığı: 140 kg
- Harp başlığı tipi: Parçacık tesirli zırh delici
- Azami menzil: 275+ km
- Hız: Yüksek ses altı
- Arayıcı başlık: Kızılötesi görüntüleyici (IIR)
- Güdüm: ANS/KKS/YRNS/GRNS/OH
- Otonom kullanım imkanı
- Uzun menzil kapasitesi
- Düşük radar izi
- Yüksek beka yeteneği
- Kızılötesi görüntüleyici ayırıcı [IIR] başlık ve veri bağı ile yüksek hassasiyetli terminal safha güdümü
- Tüm hava şartlarında görev yapabilme yeteneği
- Karşı tedbirlere dayanıklılık
- Ağ merkezli harekâta uygunluk
- Fırsat hedeflerine angajman kabiliyeti
- Seçilebilir vuruş parametreleri
- Uçuş sırasında hedef güncelleme imkanı
- Evrensel silah arayüzü uyumluluğu