Kategoriler: Teknik Kütüphane

Paratoner nasıl çalışır?

Paylaş

Paratoner, insanların yaşadıkları meskenleri ve sanayi tesislerini yıldırımdan korumaya yarayan, direkt olarak toprağa iletilmesini sağlayan bir cihazdır. Yıldırım, toprak ile bulut arasındaki elektrik yüklerinin çok hızlı şekilde yer değişmesi şeklinde tanımlanabilir. Bulut yükü pozitif ya da negatif olmasına, şimşeğin yerden ya da buluttan kopmasına göre negatif ve pozitif inişli, pozitif inişli ve çıkışlı olarak dörde ayrılmaktadır.

1752 yılında Benjamin Franklin’in uçurtma deneyi ile icadını yaptığı paratoner, ucu sivri olan cami minarelerinde, konut ya da endüstriyel yapılarda antene benzeyen bir cihazdır. Paratoner, ucu sivri olan bir metalin bakır bir şeritle veya kabloyla bina cephesinden ya da hazırlanmış tesisattan topraktaki metalle birleşmesinden meydana gelir.

Paratonerin çalışma prensibi, yıldırım düşünce onu toprağa iletmek değildir. Yıldırımı düşmeden engelleme amacını taşır. Elektrik yapısı itibariyle sivri uçlu olan cisimlere yoğunlaşma eğiliminde olan bir etkendir. Paratonerin sivri olan ucuna da elektrik yoğunlaşır, anck artı ve eksi yükler bir arada bulunur.

Paratonerin olduğu yapının tepesinde yağmur bulutları oluştuğu zaman, oluşan bu bulutların alt cephesinde meydana gelen eksi yükler, paratonerdeki eksi yükleri itmekte ve bakır kablo yardımıyla toprağa göndermektedir. Bunun akabinde, paratonerin ucunda bir tek artı yük kalmaktadır. Paratonerin ucunda kalan artı yükler de yukarıya doğru püskürmekte ve yağmur bulutlarındaki eksi yükleri nötralize etmektedir. Bu sayede etkisiz kılarak yıldırımın düşmesini engellemektedir.

Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Yayınlayan
Etiketler: paratoner nasıl paratonerler yıldırım yıldırım savar yıldırımsavar

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

3 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı