Haberler

Nükleer Atıklardan Elmas Batarya Üretildi

Paylaş

Enerji üretiminde yüksek verim sağlanabilen nükleer santrallerin çevreye olan etkileri pek çok zaman endişelere yol açabiliyor. Fakat araştırmacılar, kullanılması devam etmeyen nükleer atıklardan elmas batarya üretmeyi başardı.

İngiltere’de bulunan bazı araştırmacılar, nükleer santrallerde kullanım imkanı olmayan malzemleri geri dönüştürerek teknolojik elmas bataryalar üretmek için çalışmalar sürdürüyorlar. Bu karbon türüne sıkıştırma işlemi uygulayarak elmas üretmeye de kimyasal buhar çökeltme ismi veriliyor.

İngiltere’de bulunan araştırmacılar, Gloucestershire’de bulunan terk edilmiş Berkeley Tesisi’nde çalışmalarını sürdürecekler. İngiltere’deki ilk kurulan nükleer santrallerden biri olan Berkeley Tesisi, 1989’da kullanıma kapatılmıştı.

Araştırmacılar, 30 sene önce kapatılan tesisin güvenli kısımlarına girebildiler. Bilim insanları, reaktörün bulunduğu kısma güvenli bulmayarak giremese de tesisin alt kısmında bulunan ve kullanılan grafitin depolandığı atık deposuna ulaşabiliyorlar. Çalışmalarda yer alan bir araştırmacı olan Bristol Üniversitesi’nden Tom Scott, elmasta bulunan radyoaktif malzemenin sarmalanarak elmas bataryalar aracılığıyla elektriğe dönüştürülebileceğini belirtti.

Bir nükleer santralde grafit bloklar

Scott, yaptığı açıklamada “Son senelerde radyoaktif çürümeden elektrik üretimi yapabilen ultra düşük güçlü sensörler geliştiriyoruz.” şeklinde konuştu. Elektrik üretimindeki en kritik durumsa tesiste bulunan grafitteki radyoaktif karbon 14 izotopu.

Scott, bataryalar için grafit karbonun elmasa dönüştürülmesinin kullanımı biten nükleer santrallerde gerçekleştirilebileceğini söylüyor. Karbonun 5 bin yıllık yarılanma süresi, elmas bataryalara bihayli uzun bir yaşam döngüsü de sağlıyor. Fakat nükleer santralde kullanılan malzemelerden bu şekilde bir batarya üretilmesi akla ilk olarak radyoaktiviteyi getiriyor. Fakat radyoaktivitenin elmasta sıkıştırılma işlemi olması bu konudaki güvenliği artırıyor.

Scott, ekibin ilk üretilen elmas bataryaların volkanlarda kullanıldığını ve ekstremofil bataryanın çok kullanışlı bir malzeme olduğunu söyledi. Bu bataryaların en mühim kullanım alanlarından birisi de uzay uçuşları olabileceği düşünülüyor.

Bu küçük pillerin özellikle dünya dışında oldukça büyük kullanım potansiyelleri bulunmakta. Bu tür piller aracı bağlara, bir kondüktöre veya kablo bağlantılarına olan ihtiyacı da bulunmuyor. Yalnızca düşük, sürekli elektrik akımı üreten kimyasal reaksiyon yeterli oluyor.

Bu tür tesislerin, nükleer silah yakıtı malzemelerinin üretimi için de kullanılması amacıyla başka bir ismi de bulunuyor: besleyici reaktör. Bu reaktörlerin ilki, 1951’de Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana geliyor ve Nükleer Çağın ilk kurulduğu zamanlarda dünyanın her yerine yayılıyor.

Kaynak: https://www.popularmechanics.com/science/a30613776/nuclear-waste-diamond-battery/

Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Benzer Yazıları

  • Bilimsel Deneyler

Yerli süper iletken elektron hızlandırıcısı devreye girdi

Türkiye'nin Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA), sonunda süper iletken elektron hızlandırıcısını aktif hale getirdi. Bu…

1 hafta önce yayınlandı
  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

4 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

4 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

4 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

4 hafta önce yayınlandı