Uzay
0

NASA’nın SPHEREx Görevi: Evreni Keşfetmek İçin Uzaya Fırlatılıyor

NASA’nın Tarihi Görevi: SPHEREx Uzaya Fırlatılıyor

NASA'nın Tarihi Görevi: SPHEREx Uzaya Fırlatılıyor

NASA, çok yakında tarihe geçecek önemli bir görev başlatmaya hazırlanıyor. Bu görev kapsamında SPHEREx isimli uzay aracı, 28 Şubat Cuma günü uzaya fırlatılacak ve evren hakkındaki en büyük sorularımızı yanıtlamamıza yardımcı olacak. SPHEREx, bir yakın kızılötesi uzay gözlemevi olarak biliniyor ve NASA, bu araçla evrenin şimdiye kadarki en renkli ve ayrıntılı 3 boyutlu haritasını oluşturmayı hedefliyor.

Evrenin doğuşundan galaksimizdeki yaşam için gerekli materyallerin kökenine kadar birçok konuyu inceleyecek olan SPHEREx, önümüzdeki 2 yıl boyunca uzayı 4 kez tarayacak. Görevin tamamlanmasının ardından gökyüzünün her noktasını 102 farklı renkte kızılötesi ışıkla yakalamış olacak ve böylece kozmosun en renkli 3D haritasının çıkarılmasına katkıda bulunacak.

Araştırmacılardan astrofizikçi Olivier Dore, kuyruklu yıldızlar, gezegenler ve galaksiler dahil her türlü gök cismine bakıp, her piksel için bir spektrum elde edebileceklerini belirtiyor. 450 milyon civarında galaksinin haritasının çıkarılması planlanıyor. SPHEREx’in üç temel görevi olacak:

  • Büyük Patlama’nın hemen sonrasında evrenin nasıl göründüğüne dair bilgi edinmek.
  • Galaksilerden yayılan tüm ışıkları toplamaya çalışmak.
  • Samanyolu’ndaki yaşam için gerekli su ve diğer hayati bileşenlerin kökenini incelemek.

Kısacası, evren hakkındaki pek çok merak ettiğimiz sorunun yanıtlarını bulma ihtimali olan son derece heyecan verici bir görevle karşı karşıyayız. Fırlatmanın, Cuma sabahı SpaceX’in Falcon 9 roketiyle yapılmasının planlandığını da belirtelim.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar