fbpx
Haberler
0

NASA’nın Parker Güneş Sondası Güneşe En Yakın Konuma Ulaştı

NASA’nın Parker Güneş Sondası’nın Başarısı

NASA'nın Parker Güneş Sondası'nın Başarısı

NASA’nın Parker Güneş Sondası (Parker Solar Probe), geçtiğimiz günlerde güneşin yüzeyine 6,1 milyon kilometre kadar yaklaşarak, tarihte güneşe en yakın konuma ulaşan uzay aracı olma unvanını kazandı. Uzay aracı, bu etkileyici yakınlaşmaya rağmen sağlıklı bir durumda olduğunu ve dünyaya sinyal göndermeye devam ettiğini bildirdi.

24 Aralık’ta, Parker Güneş Sondası, saatte 692.000 kilometre hız ile rekor bir hız elde ederek güneşe en yakın konumuna ulaşmayı başardı. Bu başarılı görev, NASA ve Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı tarafından 2018 yılında başlatıldı. Sonda, güneşi çevreleyen atmosfer olan koronayı incelemek ve uzay hava olaylarını daha iyi anlamak amacıyla tasarlandı.

1 Ocak’ta ayrıntılı veriler gönderilecek. NASA, Parker Güneş Sondası’nın 1 Ocak tarihinde durumuyla ilgili ayrıntılı telemetri verilerini dünyaya iletmesini bekliyor. Bu yakın geçişin, güneş rüzgarlarının oluşumu, koronanın yüzeyden neden daha sıcak olduğu ve enerjik parçacıkların ışık hızına nasıl yaklaştığı gibi önemli bilimsel konularda yeni bilgiler sağlaması hedefleniyor.

Parker Güneş Sondası, bu kritik yakınlaşma sırasında 1370 derecelik son derece yüksek sıcaklıklara maruz kalabilmesi için özel ısı kalkanları ile donatıldı. Bu sayede, sonda, kendisini koruyarak yaklaşık 29 derece sıcaklıkta kalmayı başardı. Ayrıca, uzay aracının 22 Mart 2025 ve 19 Haziran 2025 tarihlerinde güneşe iki yeni yakın geçiş yapması planlanıyor.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar