NASA gezegenlerin keşfinde “Şekil Hafızalı Alaşım” tekerlekler kullanacak

Paylaş

Dünya ortamında alıştığımız ulaşım teknolojileri, dünya dışındaki gezegenlerde işe yaramıyor. Bu sebeple sürekli Ar-Ge çalışmaları yapan uzay ajansı NASA, gezegenlerin keşiflerinde kullanılan araçlar için çığır açıcı bir tekerlek geliştirdi.

Eski tarihlerden günümüze ulaşımda en kilit araçlardan biri hiç şüphesiz tekerleklerdir. Fakat hava ile doldurulan lastikler uzay koşullarında elverişsiz oluyor. Bu sebeple Ay’a gönderilen ilk araçta çelik yaylar ve metal jantlar kullanıldı. Bu da lastiklerin hava ile doldurulması sorununa çözüm oldu. Sonuçta uzun vadede bu araçlar da çeşitli sorunlar çıkarabiliyor ve eskiyorlar. Diğer birsorun ise plastik çözümler kısa zamanda deforme oluyor ve kullanılamıyorlar. Yani hem hafif hem de mukavemeti yüksek metal bulmak gerekiyor.

Bu gördüğünüz tekerlek malzeme biliminin geldiği uç noktada bir mühendislik harikası. Nikel – titanyum alaşımından oluşan bu tasarım, aynı zamanda farklı fiziksel koşullar için esnek bir yapıya sahip “şekil hafızalı alaşım”. Bu yapısı dolayısıyla çeşitli engelleri aşarken şekil değiştirip tekrar eski şekline geri dönebiliyor.

Uzak gezegenleri keşfetmek çok maliyetli bir girişim. Dünyanın en büyük uzay ajansı olan NASA, aldığı finansal destek ile ulaşılması güç olan çalışmalara imza atıyor. Bilim ile teknolojiyi etkili ve en güzel şekilde temsil eden kurum, insanoğlunun geleceği için sürekli çalışmalarına devam ediyor. Bu tekerlekler bile uzay araştırmaları için bir ufuk noktasıdır ve oldukça önemlidir.

Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

1 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı