Kategoriler: Bilimsel Deneyler

Nanoelmaslar

Paylaş

Rice Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, karbon nanotüpleri yüksek hızlarda birbiriyle çarpıştırarak nanoelmaslar üretmeyi başardı. Dr. Şehmus Özden ve arkadaşlarının Prof. Dr. Pulickel M. Ajayan önderliğinde yaptığı araştırmanın sonuçları ACS Applied Materials & Interfaces’te yayımlandı.

Araştırma ekibinin üyelerinden Chandra Shekhar Tiwary, deneyler sonucunda birbiriyle kaynaşmış, büyüklüğü nanometre (metrenin milyarda biri) ölçeğinde yapılar bulmayı beklediklerini, ancak nanoelmaslar gözlemledikleri zaman şaşırdıklarını söylüyor. Nanoelmasların elde edilmesi için yüksek hızlarda çarpıştırmanın yanı sıra nanotüplerin birbirlerine ve hedefe göre yönelimlerinin de önemli olduğu belirtiliyor.

Elde edilen nanoelmasların kimseyi zengin etmesi beklenmiyor. Ancak sonuçlar gelecekte hafif ve dayanıklı malzemelerin sentezlenmesinde yararlı olabilir. Örneğin uzay araçları ve uydular her daim uzay çöplerinin ve göktaşlarının yıkıcı etkilerinin tehdidi altındadır. Yüksek teknoloji ürünü bu cihazların daha iyi korunabilmesi için sıradışı mekanik özelliklere sahip, hafif ve dayanıklı malzemelere ihtiyaç var.

Kaynak: http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/nanoelmaslar

Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Benzer Yazıları

  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

7 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

7 gün önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Patriot Füze Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışır?

Patriot füze sistemleri, balistik füzeleri ve hava tehditlerini etkisiz hale getirmek için kullanılan bir hava…

1 ay önce yayınlandı