Milli Uçak Gemisi MUGEM: Türkiye’nin Yeni Deniz Gücü
Türkiye, LHD helikopter sınıfında yer alan ve insansız hava aracı (İHA) gemisi olarak kullanılan TCG Anadolu’dan daha büyük boyutlarda bir Milli Uçak Gemisi (MUGEM) geliştiriyor. MUGEM ile ilgili yeni bilgiler gün yüzüne çıkmaya başladı. Daha önce açıklanan boyutları ile 285 metre uzunluğa ve 72 metre genişliğe sahip olacak olan MUGEM, inşasının tamamlanmasının ardından Türkiye’nin kendi uçak gemisini üreten 8 ülke arasına katılmasını sağlayacak. Bu gemi, jet motorlu uçakların kalkış ve iniş yapabilmesi için tasarlanıyor. Geminin deplasman ağırlığı 60 bin tonun üzerinde olacak ve 50 uçak taşıma kapasitesine sahip olacak.
Deniz Kuvvetleri Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Albay Uçar, Sabah gazetesine verdiği röportajda MUGEM hakkında yeni bilgiler paylaştı. Gemide kullanılacak bileşenlerin yanı sıra, savaş yönetim sistemi yazılımlarının da yerli olarak geliştirileceği belirtildi. MUGEM, yerli ve milli gelişmiş savaş sistemleri ile ADVENT milli savaş yönetim sistemi ile donatılacak. Geminin yüzde 85’in üzerinde yerlilik oranı ile üretilmesi hedefleniyor.
Kalkış ve İniş Yapabilecek Uçaklar
MUGEM’den kalkış ve iniş yapabilecek uçaklar arasında, yerli olarak geliştirilen jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET ile Türkiye’nin SİHA ailesinden Bayraktar Kızılelma, Bayraktar TB3 ve TUSAŞ ANKA-3 insansız savaş uçakları bulunmaktadır. Gemi, en az 50 adet insanlı ve insansız hava aracı kapasitesi ile deniz görevlerini icra edebilecek.
KAAN’ın kalkış ve iniş yapabilmesi için deniz versiyonunun üretilmesi gerekiyor. Jet motorlu savaş uçağı TUSAŞ KAAN, konvansiyonel pistlerden kalkış ve iniş yapacak şekilde tasarlandı. Ancak, uçak gemilerinden kalkış ve iniş yapabilmesi için KAAN’ın özel modifikasyonlara sahip deniz versiyonunun üretilmesi gerekiyor. Bu konuda TUSAŞ ile görüşmeler sürmektedir.
Özgün Tasarım ve Yenilikçi Özellikler
Milli uçak gemisinin tasarımı tamamen Türkiye’ye özgü olacak. Uçuş güvertesinin tasarımı için BAYKAR ve TUSAŞ ile ortak çalışmalar yürütüldü. Rampalı uçuş güvertesi ve hangar tasarımları tamamlandı. Gemi, üç koşu yollu olarak 2 kalkış pisti ve 1 iniş pistine sahip olacak. Uçakta STOBAR (Short Take-Off But Arrested Recovery) sistemi kullanılacak. HÜRJET, KAAN ve diğer savaş uçaklarının iniş yapabilmesi için halatlı yakalama sistemi geliştirilecek. Bu sistem, yerli ve milli olarak tasarlanacak.
Uzun Menzilli Operasyon Kabiliyeti
10 bin deniz mili menzil sunacak olan milli uçak gemisi, yakıt ikmali yapmadan 10 bin deniz mili kat edebilecek. Bu, İstanbul’dan New York’a kadar gidip gelme imkanı sunuyor. Gemi için özel olarak geliştirilmiş yeni tip yumrubaş ile yakıt tüketiminde önemli bir tasarruf sağlanacak. 4 adet gaz türbininden oluşan ana tahrik sistemi ile 25 knots (45 km/h) azami hıza ulaşabilecek. Ayrıca, geminin sualtı akustik izini azaltmak ve düşman unsurlar tarafından tespit edilmesini önlemek için özel olarak tasarlanmış sessiz pervane ile donatılacak. Su üstü ve su altı patlamalarına karşı yüksek dayanıklılık sağlamak için ileri mühendislik gerektiren şok analizleri gerçekleştirilecek. Gemi, farklı görevler için hızlıca yeniden yapılandırılabilecek; insani yardım operasyonları veya afet durumlarında lojistik ve tıbbi destek sağlamak amacıyla da kullanılabilecek.
Modüler İnşa Tekniği ile Hızlı Üretim
Gemi, bloklar halinde tasarlandı ve mega blokların inşa edilmesi ile parçalar birleştirilecek. Modüler inşa tekniği sayesinde geminin üretim süreci hızlandırılacak, maliyetler düşürülecek. Gemi iskeleti tamamlanmadan dahili sistemlerin entegre edilebilmesi sayesinde üretim süresi %20-30 oranında kısaltılacak.
Milli Uçak Gemisi MUGEM Özellikleri
- Hava araçları: Bayraktar TB3, ANKA 3, HÜRJET, KIZILELMA
- İnsanlı/insansız hava aracı kapasitesi: 50 adet (30 adet hangarda ve 20 adet uçuş güvertesinde. Artabilir)
- Uzunluk: 285m
- Genişlik: 72m
- Su çekimi (Draft): 10,1m
- Deplasman: 60.000t
- Azami hız: 25kts
- Seyir sığası (Menzil): 10.000 deniz mili
- Silahlar: 32 hücreli MIDLAS + 4 adet GÖKDENİZ YHSS
- Ana tahrik sistemi: COGAG (4 adet LM 2500 G/T)
- Pervane: 2 adet piç kontrollü (CPP)
- Kalkış/iniş sistemi: STOBAR
- Pist sayısı: 3 adet (2 adet kalkış ve 1 adet iniş)
- Personel sayısı: 400-500