Mars’ın Geçmişi: Okyanuslar ve Kumsallar
Mars, günümüzde soğuk, kuru ve ölümcül radyasyona maruz kalan bir gezegen olsa da, yeni araştırmalar bu Kızıl Gezegen’in bir zamanlar devasa okyanuslara ve geniş kumsallara ev sahipliği yapmış olabileceğine işaret ediyor. Çin’in Zhurong keşif aracı tarafından elde edilen veriler, Mars’ın kuzeyindeki alçak düzlüklerde gömülü sahil şeritlerine dair önemli bulgular sunmaktadır.
Zhurong aracı, Mars’ın geçmişine ışık tutan yeni bir hikaye anlatıyor. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan bir araştırma, bilim insanlarının Zhurong’un yüzey altı radar görüntülerini analiz ederek, Mars’ta bir zamanlar sığ su kaynakları ve kıyı oluşumlarının mevcut olduğunu düşündüren tortul yapıları ortaya çıkardığını gösteriyor. Araştırmalar, yer altındaki malzemelerin eğimli ve alçak bölgelere doğru yönlenmiş olduğunu tespit etti. Bu tür oluşumlar, Dünya’daki eski kıyı şeritleriyle benzerlikler taşıyor.
-
Twitter’da paylaşılan bir gönderiye göre, araştırmanın ortak yazarlarından Penn State Üniversitesi’nden Dr. Benjamin Cardenas, “Tipik olarak radar, tortu boyutundaki ince değişiklikleri bile algılar. Burada muhtemelen böyle bir durum söz konusu. Bu, size gelgitlerin var olması gerektiğini, dalgaların etkisi olduğunu ve yakınlarda tortu sağlayan bir nehir olduğunu, tüm bunların da uzun bir süre aktif olduğunu gösteriyor.”
Bilim dünyasında, Mars’ın bir zamanlar okyanuslara sahip olup olmadığı konusu uzun süredir tartışılmaktadır. Daha önce, gezegende akarsuların ve göllerin varlığına dair güçlü kanıtlar bulunmuştu. Hatta günümüzde bile, Mars yüzeyinin derinliklerinde sıvı halde suyun mevcut olabileceği düşünülmektedir. Yapılan bu yeni keşiflerin, Mars’ın geçmişinde yaşam olasılığını güçlendirdiği vurgulanıyor.