Haberler

Lityum İyon (Li-ion) Pillerin Ömrünü Nasıl Uzatabiliriz?

Paylaş

Lityum iyon piller kullanıcıları pek memnun etmeyecek şekilde maalesef zamanla bozulma gösterir. Kullanıcıları pek memnun etmese de her iki yılda bir yeni model telefon satmak isteyen akıllı telefon üreticileri için ise oldukça kullanışlıdır. Bununla birlikte, pillerinizin daha uzun süre dayanmasını sağlamak için uygulayacağımız yollar vardır. Bu tavsiyeler de sadece telefonlarımız ile sınırlı değildir.

Michigan Üniversitesinden bir takım araştırmacı, lityum iyon pillerin ömrünü mümkün olduğunca uzun süre korumak için çalıştılar. Araştırmacılar en iyi uygulamaların listesini bir araya getirmek için akademik araştırmaların ve üreticilerin el kitaplarının arasında oldukça yorucu çalışmalar gerçekleştirdiler. Pilin anot, katot, elektrolit, ayırıcı ve akım toplayıcıları da dahil olmak üzere hemen hemen her bileşeni zamanla bozulur. Araştırma ekibi pil bozulmasına yol açan önlenebilir birkaç önemli faktörü tespit etti.

Yüksek ve Düşük Sıcaklıktan Kaçının

İlk olarak telefonlarımızı şarj ederken yüksek sıcaklıkta yada çok düşük sıcaklıkta olmamasına dikkat etmemiz gerekir. Telefonunuz şarj cihazında aşırı ısınıyorsa çıkarın. Aynı şekilde, çok soğuk koşullarda şarj etmekten de kaçının. Aşırı sıcaklık hemen hemen her pil bileşeninin bozulmasını hızlandırabilir. Bu nedenle, bazı elektrikli otomobil üreticileri, otomobilin çok sıcak günlerde kullanılmamasını önerir, böylece pil soğutma sistemi çalışabilir. Öneri olarak ise 10-35°C aralığının dışında şarj etmemeye çalışmalıyız.

Tamamen Dolu veya Tamamen Boş Olmamalı

Pillere, bataryalara tamamen boş ya da tamamen dolu olmak yararlı olamaz. Tamamen boş olması tabi ki bizlerin işine gelmez ancak her seferinde telefonlarımızı %100 doldurmaya çalışırız. Araştırma bu durumdan da bataryalara zarar verebileceğinden bahsediyor. İdeal olarak bataryaların %80’den fazla şarj edilmemelerine veya %20’den daha az şarjı kalmalarına müsaade etmemeliyiz. Bunun nedeni %80-20 aralığının dışında olan bataryalar gerilir ve güçsüzleşir. Cihazın %100 olmasında ısrarcıysanız da cihazlar %100 olduktan hemen sonra şarjdan çıkarılmalıdır. Özellikle bütün gece boyunca telefonları şarjda bırakmak telefonlar için zararlı olarak gözükür. Telefonlarımız için gece boyu şarjda bırakmaktan kaçınarak daha uygun bir şarj etme rutini bulmalıyız.

Hızlı Şarj yada Deşarj Olmamalı

Mümkün oldukça telefonları hızlı şarj etmekten kaçınmalıyız. Zaman tasarrufu için hızlı şarj aletleri uygun görülebilir ancak hızlı şarjlar telefonları oldukça hızlı ısıttığı için bataryalar zarar görebilmekte. Aynı durum hızlı şekilde şarjın boşalması ile de meydana gelebilir. Telefonu yoracak, oldukça fazla ısıtacak uygulamalardan kaçınmalıyız. Telefonlarımızı uzun zaman kullanmak için bir zamandan sonra bazı uygulamaların telefonlarımız için fazla olduğunu bilmeliyiz. Bu durum özellikle oyunlar için geçerlidir. Ayrıca araçlarda telefonları şarj etmek ise telefonlar için oldukça zararlı gözükmektedir. Telefonlar için uygun gözüken şarj cihazı 1 Amper (1A) gücünde olmalıdır. Hızlı bir şekilde telefonlarımızı şarj etmemiz gerekmedikçe 1A şarj aletleri kullanmalıyız. Ek olarak lityum iyon pilleri nemli ortamlarda kullanmaktan kaçınmalıyız.

Kaynak

https://newatlas.com/electronics/extend-life-lithium-ion-batteries/

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

6 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı