Kategoriler: Teknik Kütüphane

Kupol Ocağı

Paylaş

Kupol ocağı ya da kupol fırını olarak da bilinir, dökme demirin, döküm ya da başka fırınlara beslenmesi amacıyla eritilmesinde kullanılan dikey gövdeli, silindir biçimli fırın.

Bilinen ilk iki kupol fırınını 1720′de Fransız mucit René-Antonio Ferchault de Réaumur geliştirdi. Günümüzde de, özellikle gri dökme demirin eritilmesinde kullanılan kupoller, en ekonomik eritme fırınlarıdır.

Yüksek fırına benzeyen kupollerin, içi tuğlamsılarla örülmüş çelik gövdesi 6-11 m yüksekliğindedir ve dört çelik ayakla dökme demirden bir taban levhası üzerine oturtulmuştur. Fırının altında, açılır kapanır iki kapak vardır; kapaklar, merkezî bir payandayla kapalı konumda tutulur. Kapaklar kapatıldıktan sonra fırının tabanına kalıp kumu boşaltılır ve kum dövülerek sıkıştırılır. Kum tabanın üzerinde kok yatağı ile kireçtaşı metal eriyiği yer alır. Fırının metal, kireçtaşı ve kok yükleri, kok yatağının üzerine birbirini izleyen ardışık sıralar halinde yüklenir. Fırına hava, gövdenin alt bölümünde, gövdeyi çevreleyen bir dizi tüyerden üflenir.

1912′de “Newton’un Renk Çarklarf’nı (Philadelphia Sanat Müzesi) gerçekleştiren Kupka ile “Renk Çarkları” (1912) adlı kok yatağı, metal yükü tüyerlerin üstünde tutacak yüksekliktedir; fırın içinde sıcaklığın en yüksek olduğu yer, tüyer ağızlarıdır. Fırında erime işlemi kesintisiz sürer ve eriyik metal alt bölümdeki döküm ağzından kesintisiz olarak dışarı akar. Kimi zaman da bir tıkaçla döküm ağzı kapatılarak, eriyik metal dışarı çeşitli aralıklarla alınır. Fırındaki cüruf ise başka bir ağızdan dışarı çekilir. İşlem bittiğinde, fırının altındaki payanda alınır, kapaklar açılır ve artık malzeme boşaltılır.

Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Yayınlayan
Etiketler: döküm ergitme kupol fırını kupol ocağı

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

5 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı