Kendi Kendine Şekil Değiştirebilen Malzemeler Artık Mikro Ölçekte

şekil-değiştirebilen-malzeme

mit-shape-memory-2

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi’nden (SUTD) bilim insanları üç boyutlu baskı yöntemini kullanarak kendiliğinden şekil değiştirebilen mikro ölçekte malzemeler üretti. Yöntem farklı alanlarda, örneğin güneşin gün içindeki hareketine göre yön değiştirebilen güneş panellerinin ya da ilaçları vücuttaki hastalıklı hedef bölgelere ulaştırabilen kapsüllerin geliştirilmesinde kullanılabilir.

Kendiliğinden şekil değiştirebilen yapılar, dışarıdan uygulanan bir etki ile -örneğin ısı, ışık ya da elektrik- fiziksel özelliklerinde belirgin değişimler olan malzemeler. Bu malzemeler katlansalar, bükülseler ya da gerilerek uzatılsalar dahi tekrar ilk şekillerini alabiliyor. Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları ısı etkisiyle şekil değiştirebilen çok küçük (boyutları yaklaşık saç teli kalındığında olan) yapılar üretmeyi başardı.

Araştırmacılar bu amaçla biri çok esnek ve yumuşak, diğeri sert yapıya sahip iki farklı polimer kullandı (Polimerler çok sayıda küçük molekülün birbirlerine bağlanmasıyla oluşan büyük moleküllerdir). Bu polimerler önce uygun oranlarda karıştırıldı. Ardından ışık kullanılan bir üç boyutlu baskı yöntemi ile farklı şekillere sahip malzemeler üretildi. Klasik üç boyutlu baskı cihazları kullanarak çok küçük boyutta yapılar üretmek mümkün değil. Ancak malzemelerin şekillendirilmesinde ışık kullanılan bu yöntemde mikro ölçekte üretim yapılabiliyor. Araştırmacılar ürettikleri malzemelerin şekillerini sıcaklıkla değiştirmeyi başardı. Bir sonraki hedefleri ise vücut sıcaklığından yararlanarak şekil değiştirebilen yapılar üretebilmek.

Kaynak:
http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/kendi-kendine-sekil-degistirebilen-malzemeler-artik-mikro-olcekte