Haberler

İTÜ ROV Takımı, ülkemizi uluslararası alanda temsil edecek

Paylaş

30 Nisan 2017’de Turkey ROV yarışmasında birinci olan İTÜ ROV Takımı, Amerika’da düzenlenen ve 16 yıldır NASA sponsorluğunda olan MATE ROV Competition’dan davet aldı.

 

Marine Advanced Technology Education (MATE) tarafından düzenlenen yarışmada katılımcılar bir yandan eğlenirken bir yandan da matematik, fizik, elektronik ve mühendislik becerilerini deniz ortamında uygulamalı olarak gösterdi.

Yarışmanın amacı, uzaktan kumandalı su altı araçlarının (Remotely Operated Vehicle – ROV) insanların ulaşmasının zor olduğu ya da mümkün olmadığı yerlerde arama – kurtarma vb. su görevlerini başarıyla tamamlamak. ROV’lar; açık deniz platformları, su altı boru hatları, habitat taraması gibi birçok su altı görevini su üzerinden yüksek çözünürlüklü kameralar ve robot kollar sayesinde tek operatör kumandası üzerinden gerçekleştirebiliyor.

Bu yıl gerçekleştirilecek olan yarışma 2 aşamada gerçekleştiriliyor. Yarışmanın ilk aşaması yerel olarak Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 29-30 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilmiş ve İTÜ öğrencileri tarafından kurulan İTÜ ROV takımı geliştirdikleri su altı aracı ile İstanbul Gedik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ekiplerini geride bırakarak  yerel eleme turunu kazandı. Böylece Kaliforniya’da uluslararası yarışmaya katılma hakkını ve ülkemizi de temsil etme şansı yakalamışlardır.

Biz de MalzemeBilimi.Net ekibi olarak ülkemizi Amerika’da temsil edecek olan İTÜ ROV Takımına bu yolda başarılar diliyoruz.

İTÜ ROV Takımı Hakkında

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri, Elektrik – Elektronik Fakültesi öğrencilerinden oluşan İTÜ ROV Takımı, çeşitli disiplinlerden gelen üyelerin de katkılarıyla gün geçtikçe başarılarına başarı katmaktadır. Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilge Tutak’ın danışmanlığında kurulmuştur.

İTÜ ROV Takımı Arı Teknoloji Geliştirme Kulübü olarak robotik alandaki birçok yarışmaya imzasını atmıştır. ARISAT takımı ile Cansat Model Uydu yarışmasında dünya birinciliği, 2016 yılında Vienna Robot Challange yarışmasında da ilk üç dereceyi elde etmiştir.

 

Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Benzer Yazıları

  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

7 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Patriot Füze Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışır?

Patriot füze sistemleri, balistik füzeleri ve hava tehditlerini etkisiz hale getirmek için kullanılan bir hava…

1 ay önce yayınlandı