Nedir?

Isıl işlem nedir? Isıl işlem kademeleri nelerdir?

Paylaş

Isıl işlem, malzemeyi belirli bir sıcaklığa ısıtıp, bu sıcaklıkta belirli bir süre tutulduktan sonra kontrollü olarak soğutma işlemidir.Malzemeyi oluşturan atomlar, yüksek sıcaklıkla beraber hareketlilik kazanırlar.Bu hareketlilik sonucunda yeni konumlarına geçerler.

Isıl işlemde amaç, atom hareketlerini kontrol altına alarak, malzemeye istenen özellikleri kazandıran mikroyapıyı oluşturmaktır.

Isıl İşlem Kademeleri

Malzemelerin özelliklerini geliştirmek amacıyla yapılan ısıl işlemlerin hemen hepsinde, ısıtma, tutma ve soğutma olmak üzere 3 temel kademe vardır.

Isıl işlemin ilk kademesinde, malzeme tutma sıcaklığına kadar ısıtılır. Tutma sıcaklığı; malzemenin cinsine, yapılan ısıl işlem çeşidine, malzeme içerisindeki alaşım elementlerine ve malzeme boyutları gibi birçok faktöre bağlıdır.

Isıtma hızı ise; malzemenin bileşimi, ısıl genleşme katsayısı gibi özelliklere bağlı olarak değişir.

Malzeme, tutma sıcaklığı ile aynı sıcaklığa sahip fırınlara konması halinde ısıtma hızı yüksek olur.Bu yöntem düzgün şekilli küçük parçalar için uygun olmasına rağmen kalın ve karmaşık şekilli parçalarda çatlamalara neden olabilir. Bu durumda kalın ve karmaşık şekilli parçalar, kademeli olarak ısıtılıp ısıtma hızı düşürülmelidir.

Tutma kademesinde önceden belirlenen sıcaklığa ısıtılmış olan malzeme, sabit sıcaklıkta ve belirlenen sürede atom yayınımına bağlı olarak bir takım mikroyapı değişimleri (faz dönüşümleri, değişen tane boyutları) oluncaya kadar bekletilir.Tutma süresi ve/veya sıcaklığının gerekenden daha düşük olması mikroyapısal dönüşümlerin tamamlanmamasına, gereğinden uzun olması ise tane büyümesine neden olmaktadır. Ayrıca uzun tutma süresi enerji ve zaman kaybının yanında oksitlenme ve/veya bileşim farklılaşmasına (örneğin çeliklerde dekarbürizasyon) da sebep olabilir.Bu nedenle tutma kademesinde, malzeme en uygun sıcaklıkta en uygun sürede bekletilmelidir.

Isıl işlemin son kademesi olan soğuma kademesinde, tutma sıcaklığında bekletilen malzeme, istenen mikroyapıyı oluşturmak amacıyla uygun hızda soğutulur.Soğuma genellikle su, yağ veya hava ortamında yapılır.Tutma sıcaklığındaki malzemenin suya daldırılması, yağda ve havada soğutmaya nazaran daha yüksek soğuma hızı sağlar.Özellikle farklı kalınlıktaki karmaşık şekilli parçalar, bileşimlerine de bağlı olarak, soğuma kademesinde çarpılma ve çatlama tehlikesiyle karşı karşıyadırlar.Soğuma hızını düşürerek bu tür problemlerin önüne geçmek mümkündür. Ancak soğuma hızının çok düşük olması halinde soğutma kademesinde malzemeye istenen mikroyapı kazandırılamayabilir.

Çeliklere Uygulanan Isıl İşlemler

Çeliklere Uygulanan Isıl İşlemlerin Amaçları

Faruk Ateş

Necmettin Erbakan Üniversitesi Metalürji Ve Malzeme Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Bitirme tezim; çini ve seramik malzemeler üzerine olmuştur. Stajlarım ise otomotiv sektörü üzerine olmuştur. Konya'da ısıl işlem firmasında 1 sene boyunca çalıştım. Daha sonra Kocaeli ilinde yine bir ısıl işlem firmasında kalite kontrol Mühendisi olarak görev aldım. Buradaki görevimden sonra farklı bir firmada malzeme mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yayınlayan
Etiketler: çeliklere uygulanan ısıl işlemler homojenleştirme ısıl işlem ısıl işlem nedir nasıl yapılır martemperleme nitrasyon normalizasyon ısıl işlemi ostemperleme sementasyon

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

2 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı