Geçtiğimiz yıl TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve uzaya fırlatılan İMECE uydusu, bu kez yeni bir başarıya imza attı. İMECE yer gözlem uydusu, bu sefer dikkatini Jüpiter’e çevirdi ve gezegenin muhteşem bir fotoğrafını çekmeyi başardı.
Türkiye’nin metre altı çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydusu İMECE, TÜBİTAK tarafından tasarlanıp geliştirildikten sonra 15 Nisan 2023 tarihinde saat 09.48’de uzaya fırlatıldı. İMECE’nin uzaydan paylaştığı ilk görüntü, Togg’un Gemlik’teki fabrikası olmuştu. Ancak bu kez İMECE, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan ve 588 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Jüpiter’i görüntüledi.
İMECE’nin Jüpiter fotoğrafını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır paylaştı. Bakan Kacır, “Dünyanın her noktasından görüntü alabilen Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE kamerasını derin uzaya çevirdi! Metrealtı çözünürlükte, dünyayı görüntülemek üzere üretilen İMECE bu kez 588 milyon km uzaklıktaki Jüpiter’i görüntüledi. İMECE’de sergilenen başarı Milli Teknoloji Hamlesi’ni daha ileri taşırken, yeni nesil yer gözlem uydularımız için durmaksızın çalışmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Yaklaşık 700 kilometre yükseklikte, saatte 27 bin kilometre hızla hareket eden İMECE, metre altı çözünürlükte uydu görüntüsü çekme yeteneğine sahip. 5 yıllık hizmet ömrü olan İMECE, aynı zamanda yüzde 60’ın üzerinde yerlilik oranıyla da dikkat çekiyor. Proje kapsamında, elektro-optik kamera, uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirildi.
İMECE Takım Uyduları Geliyor
İMECE, 2023 yılında uzaya fırlatılmış olsa da, ona eşlik edecek en az iki İMECE uydusu daha geliştiriliyor. Bu sayede, uzayda İMECE takım uyduları görev yapacak. Önümüzdeki dört yıl içinde devreye girecek takım uydular ile yüksek çözünürlüklü yer gözlem ihtiyaçlarının yerli imkanlarla karşılanması hedefleniyor. Bu projeleri, GÖKTÜRK yenileme projelerinin takip etmesi bekleniyor. Proje kapsamında İMECE-2 ve İMECE-3’ün 2027 ve 2028 yıllarında devreye alınması planlanıyor. Bu yeni uydular ile birlikte çözünürlük de iki kat artacak.
İMECE-1’in Yerli Ekipmanları
İMECE-1 uydusu, birçok yerli ve milli teknolojiye ev sahipliği yapmaktadır. Bu ekipmanlar arasında şunlar bulunmaktadır:
- Elektro-optik kamera: Yüksek çözünürlüklü görüntüleme kapasitesi sağlar.
- Yönlendirilebilir anten: İletişim ve veri aktarımında esneklik ve hassasiyet sunar.
- Elektrikli itki motoru: Uydunun yörüngede hassas manevra yapmasını sağlar.
- Yıldız izler ve tepki tekeri: Yörünge ve yönelim kontrolünde kullanılır.
- Yeni nesil uçuş bilgisayarı: Uydunun tüm sistemlerini yönetir ve kontrol eder.
- Güneş algılayıcı: Güneş’in konumunu belirleyerek enerji toplama ve yönelim kontrolüne yardımcı olur.
İMECE-1 Uydusu Özellikleri
İMECE-1 uydusunun teknik özellikleri ise şu şekildedir:
- Yörünge: 680 km yüksekliğinde, güneşe eş zamanlı bir yörüngede hareket eder.
- Hizmet ömrü: 5 yıl boyunca görev yapması planlanmaktadır.
- Görüntü alanı (1 kare): 13,9 km x 16,2 km büyüklüğünde bir alanı tek seferde görüntüleyebilir.
- Ağırlık: 800 kg.
- Çözünürlük: PAN modunda 0.99 metre, MSI modunda 3.96 metre çözünürlüğe sahiptir.
Yaklaşık 700 kilogram ağırlığında olan İMECE-1, tek seferde 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı görüntüleyebilir. Ayrıca, 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla yer istasyonuna çektiği görüntüleri indirebilme yeteneğine sahiptir.