Kategoriler: Bilimsel Deneyler Haberler

Hidrojen, Cepte Taşınabilen Yakıt Olma Yolunda

Paylaş

Yakıt pili teknolojisinde, temel olarak kimyasal reaksiyon ile elektrik üretilir. Her yakıt pili içerisinde biri pozitif diğeri ise negatif olmak üzere iki elektrot bulunur. Kimyasal reaksiyonlar bu elektrotlar arasında gerçekleşirken, elektrik üretimi sağlanır. Yakıt pilinin içerisinde aynı zamanda elektrotlar arasında yüklü parçacıkları taşımaya yarayan elektrolitler ve reaksiyonu hızlandırmaya yarayan katalizörler bulunur.

Reaksiyon sonucunda açığa çıkan pozitif yüklü hidrojen ile oksijenin birleşmesi sonucunda çevreye hiçbir zararı olmayan su molekülleri oluşur. Yani hidrojen yakıt pilleri, çevreye hiçbir zararı olmaması ve verimliği açısından yakın gelecekte oldukça yaygın kullanılan bir teknoloji olabilir. Hidrojen yakıt pilinin yaygınlaşmasındaki en büyük problemin, hidrojenin verimli ve güvenli bir şekilde depolanabilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat yeni yapılan bir çalışma ile, hidrojenin verimli ve güvenli bir şekilde depolanması sorunu çözülmüş olabilir.

Tokyo’daki Waseda University’den araştırmacılar, hafif, taşınabilir ve esnek kağıt benzeri bir yapı içerisinde hidrojen depolayabilen bir polimer geliştirdiklerini duyurdular. Yakıt olarak kullanıldığında tek artık ürünü su olan hidrojen, geleceğin temiz yakıtlarından birisi olarak değerlendiriliyor. Fakat geleneksel depolama ve taşıma yöntemleri, patlama gibi birçok güvenlik riskini içerisinde barındırıyor.

Yakın geçmişte, hidrojen absorbe eden organik bileşiklerin depolama malzemesi olarak kullanılabilmesi üzerine çalışmalar yürütülmüştü. Bu organik bileşiklerde hidrojen, kimyasal bağlar yardımıyla stabil bir şekilde depolanıp salınabiliyor. Fakat, bu bileşikler tank ya da kap içerisinde yüksek basınçta ve/veya sıcaklıkta muhafaza edilmek durumundalar. Gelecekte bu yakıtın güvenli, verimli ve yaygın olarak kullanılabilmesi için daha güvenli depolanabilmesi ve taşınabilmesi gerekiyor.

Profesörler Hiroyuki Nishide ve Kenichi Oyaizu’nun geliştirdiği keton (flüorenon) polimer, ince bir kağıt şeklinde üretilebiliyor. Bu yapı içerisinde hidrojen basit elektrolitik hidrojenleme ile sulu ortamda oda sıcaklığında sabitleniyor. Dahası, flüorenon polimer, sıvı iridyum katalizör varlığında 80 santigrat dereceye ısıtıldığında hidrojenini salabiliyor.

Araştırmacılar ayrıca, mutedil koşullar altında hidrojen tutma ve salma döngüsünün ciddi bir bozunma olmadan tekrar edilebileceğini ispatladılar. Keton/alkol polimeri kolay taşınabiliyor, kalıplanabiliyor, sağlam, yanmıyor ve düşük toksisite içeriyor. Bütün bu özellikler de bu enerji depolama sistemini cebinizde plastik bir kap içerisinde bile saklanabileceğine işaret ediyor.

Kaynak:
*BilimFili.com,  “Hidrojen, Cepte Taşınabilen Yakıt Olma Yolunda”,
https://bilimfili.com/hidrojen-cepte-tasinabilen-yakit-olma-yolunda/

Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

4 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı