Kategoriler: Enerji Kategoriler

Güneş Enerjisi ve Yüzen Güneş Enerji Santralleri

Paylaş

Güneş enerjisi ülkemizde popülaritesi artmakta olan yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelmektedir. Ülkemiz güneş enerjisi bakımından zengin bir ülke konumundadır. Bu durumu lehimize çevirecek çözümler üreterek en iyi şekilde güneş enerjisini ülkemize kazandırmak durumundayız.

Lisanslı veya lisanssız güneş enerjisi elektrik üretimi yönetmeliği kapsamında belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan bazıları elektrik üretimi yapılacak boş arazinin tarım arazisi olmaması ve DSİ sulama programı kapsamı dışında olması gerekmektedir. Ülkemizde güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olduğu bölgeler genellikle tarıma elverişli bölgelerdir. Bu bölgelerde elektrik üretimi yapılamayacağı düşünüldüğünde alternatif yerler belirlenmelidir. Alternatif yerler olarak su kanalları üstü, barajlar, denizler ve kıyı şeritleri olabilmektedir.

Güneş enerjisi elektrik üretim tesisleri projelendirmelerinde istenen en önemli etkenler bölgenin global radyasyon değerlerinin yüksek olması ve sıcaklığının düşük olmasıdır. Çoğu kişinin yanıldığı bir durum sıcaklık arttıkça panellerin verimi artacak ve daha fazla elektrik üretileceği yanılgısıdır. Sıcaklık, panelleri oluşturan hücrelerin iç sıcaklığını arttırarak verimlerini düşürmektedir. Yukarıda saydığımız alternatif yerler bu sorunu ortadan kaldırmaktadır. Su üzerine kurulan güneş enerjisi sistemleri, panellerin iç sıcaklığını düşerek verimlerini arttıracaktır. Ayrıca güneş panelleri üzerini örttükleri suyun buharlaşmasını da önleyerek, ülkemizin ve dünyanın ciddi kuraklık riski ile karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde yüzen güneş enerjisi santralleri büyük bir kazanç olacaktır.

‘Hindistan, dünyanın en büyük yüzen güneş enerjisi santralini inşa edecek. Batı Bengal eyaletinin başkenti Kalküta’da inşa edilecek 50 MW kapasiteli santral, yerel enerji firması NHPC ile Yenilenebilir Enerji Yüksekokulu’nun işbirliğiyle kurulacak. Maliyetinin 64 ile 72 milyon dolar arasında olması beklenen projede teknik bilgiden yapı malzemelerine ve bütçeye kadar tüm destek Yenilenebilir Enerji Yüksekokulu tarafından karşılanacak.'(1) Ülkemizde de su üzerine kurulan güneş enerjisi sistemlerinin kurulması dileği ile…

(1) http://www.denizhaber.com.tr/dunyanin-en-buyuk-yuzen-santrali-hindistanda-yapiliyor-haber-56586.htm

Emre Yıldırım

Enerji Sistemleri Mühendisi / Malzeme Bilimi ve Mühendisi. Dumlupınar Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi.

Benzer Yazıları

  • Haberler

USTC’den Elektrikli Araçlar ve Yenilenebilir Enerji İçin Çığır Açan Hidrojen Anotlu Batarya Teknolojisi

USTC'nin hidrojen anotlu batarya teknolojisi, elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji alanında devrim yaratıyor. Geleceğin enerji…

3 gün önce yayınlandı
  • Haberler

TUSAŞ’tan Savunma ve Havacılıkta Güncel Gelişmeler

TUSAŞ'ın savunma ve havacılık alanındaki en güncel gelişmelerini keşfedin. Yenilikler ve projeler hakkında detaylı bilgiler…

3 gün önce yayınlandı
  • Yapay Zeka

Xiaomi’den Yapay Zeka Alanında Çığır Açan Adım: MiMo-7B Modeli Tanıtımı

Xiaomi'nin yapay zeka alanındaki yeni MiMo-7B modeliyle çığır açan teknolojik gelişmeleri keşfedin. Detaylar ve özellikler…

3 gün önce yayınlandı
  • Haberler

K2-18b Gezegeninde Yaşamın Sınırlarını Keşfetmek

K2-18b gezegeninde yaşamın sınırlarını ve keşifleri keşfedin. Uzayın derinliklerindeki bilinmeyenleri öğrenmek için detaylı bilgiler burada.

3 gün önce yayınlandı
  • Haberler

İngiltere’nin Güneş Işınlarını Yansıtarak Küresel Isınmayı Yavaşlatma Girişimi

İngiltere'nin güneş ışınlarını yansıtarak küresel ısınmayı yavaşlatma girişimi hakkında detaylar ve sürdürülebilir çözümlerle iklim değişikliğiyle…

4 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Sovyetler Birliği’nin 1972’de Gönderdiği Venüs Görevinden Kalan Uzay Aracı Dünya’ya Geri Dönüyor

Sovyetler Birliği'nin 1972'de gönderdiği Venüs görevi uzay aracı Dünya'ya geri dönüyor. Uzay keşiflerinin tarihi ve…

4 gün önce yayınlandı