Enerji

Geleceğe ışık tutan malzeme “Grafen”

Paylaş

Grafen ekran

Sizlere gelecekte kullanılması planlanan ve geleceğin malzemesi olarak nitelendirilen Grafen’nin hayatımıza ne gibi fayda sağlayacağından, neleri kolaylaştıracağından bahsetmek istiyorum.

Grafen, grafit yapılı süper iletken bir malzemedir. Grafen hayatımıza girdiğinde günlük yaşantımızda kullandığımız pil ve şarj olayı tarihe karışacak. Zamanla uçaklarda, otomobillerde, trenlerde, bilgisayar ve tabletlerde de kullanılması muhtemel olan bu bilinen ilk iki boyutlu malzeme günlük yaşantımızı oldukça kolaylaştıracak önemli bir teknoloji olacak. Aşamalı olarak hayatımıza girecek olan grafen, çok iyi elektrik tutması ve iletebilmesi sayesinde pil teknolojisi alanında kullanılacak. Normal bir pil 1 saatlik doluma 8 saat ömür veriyorken, grafen piller 3-4 saniyelik bir doluma 20 saatten fazla ömür süreleri olacak. Cep telefonlarının inceliği, bir A4 kağıdının inceliği kadar olacak ve bir doluma bir hafta kadar kullanabileceksiniz. Üstelik sadece Cep telefonları değil, evlerinizde kullandığınız televizyonlarınız da yine bu kadar ince ve bir o kadar da büyük olacaklar.

Televizyonlar, bilgisayarlar vs. çalışmak için prize ihtiyaç duymayacaklar. Grafen nitelikli küçük bir şarj cihazıyla, televizyonunuza birkaç saniye temas sağladıktan sonra pil dolumu gerçekleşmiş olacak ve birkaç gün dolum yapmadan televizyonunuzu seyredebileceksiniz . Bu malzemenin inanılması zor başka bir özelliği ise evinizde kullandığınız televizyonunuzu duvardan alıp katlayıp istediğiniz yere (deniz kenarı, kamp vs.) yanınızda götürebilecek olmanız. Otomobillere gelecek olursak, Grafenin daha da geliştirilmesi halinde 600 km yol giden bir otomobil, grafen istasyonuna girip 14 saniye içinde dolumu yapılacak ve bir 600 km daha gidebilmesi sağlanacak.

Grafen ekran

Grafen nitelikli uçaklar, elektiriği kendi içinde hapsedecekler ve bu sayede enerji kaybı yaşamadan 20-22 saat uçuş gerçekleştirebilecek. Seyir halinde kaza ile şimşek çarpması halinde, enerji depolanıp uçuş süresi uzayabilecek. Su arıtma sistemlerinde kullanılacak grafen filtreler, deniz suyunu kısa bir sürede içilebilir su haline dönüştürebilecekler. Grafen dünyanın bilinen en ince ve en hafif maddesidir. Bilinen çelikten 200 kat daha güçlü ve karbon-fiberden daha esnektir. Pillerin ve şarj cihazlarının ortadan kalkacağı, araçların benzine, televizyonların, bilgisayarların ve telefonların prize ihtiyaç duymadan çalışabileceği günlerde görüşmek dileği ile hoşçakalın..

Kenan Ağralı

Sakarya Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

3 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı