Fergani Uzay, Satellite 2025 Fuarında
ABD’de düzenlenen dünyanın en büyük uydu fuarı Satellite 2025’te, Fergani Uzay bu yıl ilk kez yer aldı. Fuara katılım için Washington’da bulunan, hibrit motor çalışmalarıyla tanınan ve önde gelen roket bilimcilerinden biri olan Fergani Uzay Danışmanı Arif Karabeyoğlu, burada önemli açıklamalarda bulundu. Hatırlanacağı üzere, Fergani, ocak ayında ilk uydusu FGN-100-d1‘i SpaceX ile uzaya göndermeyi başarmıştı.
“Fergani, yaklaşık 2 yıl içinde bir uyduyu sıfırdan geliştirip fırlatma başarısını gösterdi ve bunu çok genç bir ekiple gerçekleştirdi. Fergani’de yaş ortalaması 26. 26 yaşındaki mühendislerimizle bu işleri yapıyoruz. Gerçekten Türkiye’deki insan kabiliyeti, özellikle gençlerimizde inanılmaz. Bunu vurgulamak istiyorum,” ifadelerini kullanan Karabeyoğlu, firmanın üzerinde çalıştığı üç projeye dikkat çekti.
Fergani’nin Gelecek Projeleri
Fergani, bir uydu daha fırlatacak.
- Takım Uydular: Karabeyoğlu, “Bu takım uydular, yaklaşık 100 uyduyla, 2000 kilometre civarında irtifalarda çalışacaklar. Bunlarla navigasyon, konumlandırma ve aynı zamanda haberleşme üzerine çalışmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
- Transfer Araçları: Bu konuda Karabeyoğlu, “Bu kabiliyet dünyada neredeyse hiçbir uydu firmasında yok. Fergani’nin böyle bir avantajı var. Kendi bünyesinde aynı zamanda transfer araçlarını yapabiliyor. Dolayısıyla kendi uydularını yukarı irtifalara taşıyabiliyor. Bu büyük bir kabiliyet kazancı ve maliyet etkinliği getiriyor,” dedi.
- Fırlatma Araçları: Karabeyoğlu, Fergani’nin bir diğer projesinin fırlatma araçları olduğunu belirterek, “Bu sene içinde bir tane daha uydu fırlatılacak. Bunlar, kendilerini test eden, platformun çalıştığını gösterdiğimiz uydular. Üzerinde kendi geliştirdiğimiz faydalı yükleri de var,” ifadelerini kullandı.
Yörünge Transfer Araçları ve Test Süreci
Belki de daha da önemlisi, bu uyduları bir yörüngeden başka bir yörüngeye götürecek araçlar da ilk kez bu yıl fırlatılacak ve uzay testi yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek. Karabeyoğlu, bunun Türkiye’nin yörüngede denenecek ilk büyük uzay motoru olacağını belirterek, “Türkiye’nin kendi imkanları ve öz kaynaklarıyla geliştirdiği, özgün, milli ve yerli bir uzay motorunun yörüngede ilk defa ateşlemesi gerçekleşecek. Bu açıdan son derece önemli. Aynı zamanda bir hibrit roket motorunun dünyadaki ilk yörüngesel ateşlemesi olacak. Dünyadaki hiçbir firma bu işi daha önce yapmadı diyebiliriz. Dolayısıyla birçok ilkin olduğu çok heyecanlı bir seneden bahsediyoruz. Önümüzdeki sene bu aktiviteler daha fazla uyduyla, daha fazla yörünge transferiyle devam edecek. 2027-2028 yıllarında da yavaş yavaş uydu takımımızı yörüngeye koymayı planlıyoruz,” dedi.
Karabeyoğlu, sadece Türkiye için değil, küresel olarak roket dünyasının önemli isimlerinden biridir. Arif Bey, halihazırda mevcut hibrit roket motorlarında yeni bir metot denemiş ve devrimsel bir yöntem geliştirmiştir. Bu tescilli yöntemi Türkiye’ye taşıyarak DeltaV’yi kurmuş, ardından DeltaV’den ayrılarak Fergani’ye geçerek çalışmalarına devam etmiştir. Kendi ve özel hibrit motoru hakkında daha fazla detayı özel içerik serimizin 3. bölümünde bulabilirsiniz.