Haberler

Ebola Virüs Genleri Beyin Kanserini Yenmede Yardımcı Oluyor

Paylaş

Glioblastomalar yüksek oranda nüksetme oranına yol açan, tedavi edilmesi zor olan son derece agresif beyin tümörleridir. En sık rastlanan tümör türü olarak bilinir ve diğer adıyla glioblastoma multiforme olarak anılır. Bilim insanları her zaman kanser hastalıklarına karşı daha etkili tedaviler arayışındadır. Belirli virüslerin hücre yok etme yeteneklerinin, kanser tehdidini daha iyi ortadan kaldırmak için nasıl kullanılabileceğini araştırırlar. Yale Üniversitesi’nden bir ekip şimdi bu alanda heyecan verici bir girişimde olduğunu bildirmektedir. Bildiriye göre Ebola virüsünün bileşenleri farelerde glioblastomaları öldürme yeteneğine sahip olduğunu kanıtlanan umut verici yeni bir terapide kullanılıyor.

Glioblastomalı hastalar için kullanılan standart tedavi yöntemi, önce tümörleri çıkarmak için cerrahi, daha sonra kalan kanser hücrelerini yok etmek için kemoterapi ve radyasyon tedavisi şeklindedir. Ancak bu konuda sorun şudur ki; bu kaçmaya ve saklanmaya meyilli hücreler genellikle saklandıkları beyin dokusuna kaçarlar ve zamanla ölümcül olan yeni tümörlere neden olurlar.

Normalde insanlar için tehlike olacak virüsleri kanser gibi önemli bir hastalığın tedavisinde kullanmak biraz mantık dışı olsa da, bu virüsler hücre izlerini takip etmekte yardımcı olabilmektedir. Yıllardır biyoloji mühendisleri başta olmak üzere bilim insanları, kanser hücrelerini yenebilecek yeni bir virüs üretmek ve keşfetmek için çabalamaktadır. Hatta konu ile alakalı 2017 yılında, ZİKA virüsünün beyin tümörlerine karşı savaştığına dair bir çalışmada yapılmıştır.

Bu yaklaşımın mantığı, kanser hücrelerinin yabancı tehditlere nasıl tepki verdiğine göre değişiklik göstermektedir. Patojenler veya diğer işgalci virüsler vücuda karşı bir saldırı başlattıklarında, normal sağlıklı hücreler savunmada bir bağışıklık tepkisi başlatır. Ancak kanser hücrelerinin çoğunluğu bunu yapamaz. Bu nedenle, kanser hücrelerine virüslerle saldırmak, sağlıklı hücreleri büyük ölçüde zarar görmeden bırakır. Zararlı virüslerin bu tepkisinden doğan bu güvenlik açığı ise kanser hücrelerini yenmede yardımcı olabilir.

Kurtarıcı Olarak Ölümcül Virüs Ebola

Bu konuda ise Ebola virüsü kanser hücrelerine karşı kullanılacak virüsler arasında önemli bir adaydır. Nöroşirürji (beyin ve sinir cerrahisi olarak bilinir) profesörü Anthony N. Van den Pol tarafından yönetilen Yale ekibi, virüsün güçlü yönlerinden bazılarını etkili kullanabilmek için virüsün yapısını inceliyor. İncelemeleri yaparken bir gen ortaya çıkardılar. Bu genin istenilen özellikleri hem vücudun bağışıklık sisteminden kaçması hem de zararlı zararlı kanser hücreleri ile savaşmasıdır. Bu şekilde bağışıklık sistemine takılmadan verimli bir şekilde kanser hücreleri ile savaşabilir.

Bilim adamları bu gen üzerinde, birden fazla virüsten alınan gen kombinasyonlarından oluşan yanılsamalı (chimeric) bir virüs olarak çalıştılar. Bu yanılsamalı virüs, Glioblastomlu farelerin beyinlerine enjekte edildi. Ebola virüsünden alınan genin seçici olarak beyin tümörlerini hedef almasını ve yok etmesini sağlandı. Çalışmaların artması ve ilerlemelerin kaydedilmesi halinde ise bu virüsün beyin kanseri hücrelerini yenmek için cerrahi yöntemlerle kombinasyon halinde çalışabileceği öngörülüyor.

Dünyanın en ölümcül virüslerinden birinin yine dünyanın en ölümcül virüslerinden birine karşı kullanılması ise bilimin insanlığa bir tebessümü olarak ifade ediliyor.

Kaynak

https://newatlas.com/medical/ebola-virus-gene-deadly-brain-cancers/

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

5 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı