Haberler

Dünyaya düşen toz miktarı bilim insanları tarafından hesaplandı

Paylaş

Dünyaya düşen toz miktarı bilim insanlarının yaptığı ölçüm sonucunda hesaplandı. Ortaya ilginç sonuçlar çıktı ve kullanıcılarla paylaşıldı.

Dünya gezegeni, her geçen yıl gelişmeye ve değişmeye devam ediyor. Değişen bir yapıya sahip bu gezegen, uzay ile bağlantılı olduğu için ilginç şeylerle karşılaşabilir. Bunlardan birisi de kozmik tozların gezegenimize düşmesi olarak yer alıyor. Bu tozlar üzerinde araştırma yapan bir grup bilim insanı yapılan çalışmada yeryüzüne düşen toz miktarını açıkladı.

Dünyaya düşen kozmik toz miktarı verileri açıklandı

Kozmik toz, gezegenimize uzaydan düşen tozlar olarak açıklanabilir. Bu tozlar diğer gezegenlerden uçup dünyamıza gelen tozlar, göktaşından düşen tozlar veya uzayda yer alıp gezegenimize giren tozlar olmakta. Bu tozlar, her yıl dünyamızın pek çok yerine dökülüyor. Bilim insanları da bu konuda uzun süredir çalışma yapıyordu. Her yıl yeryüzüne ne kadar tozun düştüğünü merak eden uzmanlar, bu konuda bir çalışma yaptı ve araştırmalarına başladı.

20 yıl süren bu araştırma için farklı ülkelerden görev yapan bilim insanları birleşerek bu çalışmaya odaklandı ve özellikle insanların pek olmadığı, sakin yerlerden örnekler topladı. Toplanılan örnekler özellikle Antarktika oldukça sakin ve insanların neredeyse hiç olmadığı yerlerdi. Antarktika, kozmik toz toplama konusunda oldukça uygun bir bölgeydi çünkü karların üzerinde bu tozlar birikiyordu ve burada donmuş bir şekilde karın içerisinde bulunuyordu.

Bilim insanları, 1 milimetreden bile daha küçük olan kozmik tozları toplayarak birleştirdi ve bir hesaplama yaptı. Toplanan veriler ışığında yapılan hesaplama sonucunda Dünya gezegenine her yıl ortalama 5.200 ton kozmik toz düştüğü hesaplandı. Mikrometeorit olarak da bilinen bu tozlar, uzaydan gezegenimize düşerek yeryüzüne karışıyor. Dünya üzerinde pek çok yere yayılan kozmik tozların herhangi bir zararı bulunmuyor, yalnızca çevreye yayılıyor ve ortamı biraz tozlandırıyor olsa da bu tozların oldukça küçük olduğundan da bahsetmek gerekiyor.

Bilim insanlarının yaptığı bu çalışmanın ne işe yarayacağı bazı kişiler tarafından merak ediliyor olabilir. Bilim yalnızca faydalı yönlerde çalışma yapmak değil aynı zamanda insan merakını gidermek için de var olduğundan dolayı bu tür çalışmalar yapılıyor.

Benzer Yazıları

  • Bilimsel Deneyler

Yerli süper iletken elektron hızlandırıcısı devreye girdi

Türkiye'nin Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA), sonunda süper iletken elektron hızlandırıcısını aktif hale getirdi. Bu…

1 hafta önce yayınlandı
  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

4 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

4 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

4 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

4 hafta önce yayınlandı