Kategoriler: Haberler

Doğadan ilham almak; Biomimikri

Paylaş

Terimsel anlamda ilk kez 1997 yılında Janine M. Benyus tarafından yayımlanan “Biomimicry: Innovation Inspired by Nature ” adlı kitapta geçen biomimikri: aslında kökeni çok eskiye dayananan ve doğanın 3.8 milyar yıllık ar-ge ve 30 milyondan fazla mükemmel adapte olmuş çözümden yararlanarak insanlığa teknolojik anlamda gerekli olan ilhamı doğadan sağlamayı amaçlayan bir disiplin dalı olarak özetlenebilir . Bu fikrin ilk örneklerinden biri Leonardo da Vinci’nin buluşlarında görülmüştür. Kuşların kanatlarını ve çırpınışlarını gözlemleyen Vinci, ilk uçan makineyi icat etmiştir. Onu daha sonra Wright kardeşlerin güvercin kanadından esinlenerek ilk motorlu uçağı uçurmaları izlemiştir. Biomimikri ;enerji , mimari , ulaşım , ziraat , tıp , iletişim , nanoteknoloji ve daha birçok mühendislik dalı için doğanın tasarım prensiplerini ve dehasını alarak çözüm odaklı yeni bir şeyler öğretir.

Sentetik elmas üreticileri, metal alaşım tasarımcıları, polimer bilimcileri, fiber optik uzmanları, ince seramik üreticileri ve yarı-iletken malzeme geliştirenler en pratik yol olarak biyomimikri yöntemlerine başvurmaktadırlar. Çünkü her yönden ihtiyaçlarına cevap veren doğadaki malzemeler, aynı zamanda çok geniş bir çeşitliliğe de sahiptir. Dolayısıyla çeşitli dallarda araştırma yapan uzmanlar, kurşun geçirmez yeleklerden jet motorlarına kadar pek çok konuda, doğada bulunan üstün özelliklerdeki malzemeleri suni yollardan elde edebilmek için orijinallerini taklit etmeye başlamışlardır.

          

Örneğin görselde bulunan Gecko bir tür kertenkeledir ve herhangi bir salgı kullanmadan cam gibi pürüzsüz yüzeylere bile tırmanabilmektedir. Geckollar bu özellikleriyle yapışkan malzemeler üretilmesinde bilim insanlarına ilham vermektedir. Hatta Stanford Üniversitesinde bu konuda yürütülen çalışmalarda bir sonraki adımda projeyle insanların duvara tırmanabilmesini sağlamak amaçlanıyor. Üniversitede  yürütülen bu proje göz önüne alındığında gecko teknolojisinin kullanım alanı olarak aklımıza ilk olarak robotlar ve askeri sanayi geliyor. Bunun yanında medikalden uzay teknolojisine bir çok alanda daha kullanılabilir.

Biyomimikri birçok bilim dalına hitap eden  çok geniş kapsamlı bir disiplin ve yazımızda maalesef çok küçük bir kısmına değinebildik . Son teknolojik gelişmeleri göz önüne aldığımızda biomimikri ; hayatımıza kazandıracağı yenilikler ve imkanlarla gelecekte çok  daha fazla gündemimizi meşgul edeceğe benziyor

Kaynakça ;

http://news.stanford.edu/news/2010/august/gecko-082410.html

 

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

1 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı