Haberler

Dağ buzulları hızlı bir şekilde yok olmaya devam ediyor

Paylaş

Dağ buzulları hızlı bir şekilde yok olmaya devam ediyor. Yapılan araştırma dağ buzullarının bir kısmının kısa sürede eriyeceği yönünde.

Küresel ısınma, koronavirüs salgını ile birlikte günümüzde önemli bir yeri bulunan bir konu. Öyle ki geçtiğimiz aylarda Türkiye’de yaşanan uzun süreli kuraklık pek çok bölgede su sıkıntısı ortaya çıkmasına sebep olmuştu. Sonrasında yağışların başlaması kuraklığı azaltsa da insanlar bu konuda önlem almadıkça bu durumun ciddi sorunlara yol açacağı görülüyor.

Dağ buzulları 2050 yılına kadar 10’da birini kaybedebilir

Yapılan bir araştırmada dağ buzullarının bir kısmının eriyeceği açıklandı. Bremen Üniversitesi’nde görev yapan buzul bilimci, 100’ün üzerinde bilgisayar modellemesini birleştirerek verileri inceledi ve bir sonuç ortaya çıkardı. Ortaya çıkan sonuca göre 2050 yılına kadar dağ buzullarının %10’u eriyebilir.

Dağ buzullarının %10’unun erimesinin sebeplerinden birisi küresel ısınmayı hızlandıran nedenler olarak gösteriliyor. Bunlardan bazıları sera gazlarının daha çok yayılması orman yangınlarının artışa geçmesi olarak belirtildi. Bunun sonucunu günümüzde de yaşamaktayız.

Eğer insanlar bu konuda birlik olmazsa ve küresel ısınma hız kazanmaya devam ederse yaşanabilecek sorunlardan birisinin dünyanın aşırı sıcaklıklardan dolayı yaşanılamaz bir hale geleceği olarak açıklanıyor. Yapılan çalışmalar sıcaklıkların geçmiş yıllara göre daha da arttığı ve bu artışın hız kesmeden devam ettiğini söylüyor. Bu da gelecekte özellikle sıcak yerlerin daha sıcak olacağı ve dışarı çıkmanın bile zor olacağı anlamına geliyor. Bunun bir diğer etkisi hava olaylarının eskisine göre daha da kuvvetlenmesi. Eğer insanlık bu konuda önlemini almazsa günümüzde geçmiş yıllara göre daha da güçlenen hava olayları kendini daha da güçlendirecek ve felaketlerin boyutu daha da artacak.

Buzul bilimci, yaptığı bir diğer açıklamada karbon salınımının azaltılması ile birlikte bu kaybın ne kadar azalacağını da araştırdı. Ortaya çıkan fark %20 olarak açıklandı. Bu da oldukça düşük bir fark olarak göze çarpıyor olsa da küresel ısınmanın yavaşlaması için insanların ve hükümetlerin elinden geleni yapması gerekiyor.

Benzer Yazıları

  • Bilimsel Deneyler

Yerli süper iletken elektron hızlandırıcısı devreye girdi

Türkiye'nin Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA), sonunda süper iletken elektron hızlandırıcısını aktif hale getirdi. Bu…

2 hafta önce yayınlandı
  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

3 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

4 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

4 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

4 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

4 hafta önce yayınlandı