fbpx
Uzay
0

Çin’in Long March 9 Roketi: Uzay Çalışmalarında Yeni Bir Dönem

Çin’in Uzay Çalışmaları ve Long March 9 Roketi

Çin'in Uzay Çalışmaları ve Long March 9 Roketi

Bundan yaklaşık 10 yıl önce, Çin’in uzay araştırmaları biriminden yetkililer, ülkenin ağır yükleri uzaya taşıyabilecek bir roket projesini kamuoyuyla paylaşmıştı. İlk olarak tanıtılan roket tasarımı, klasik roket anlayışına uygun olarak, atmosferde parçalar halinde bırakılacak iticiler ve bir kapsülden oluşuyordu. Ancak zamanla bu tasarım önemli değişiklikler geçirdi.

Çin’in en son geliştirdiği Long March 9 roketinin tasarımı, ilk bakışta SpaceX’in yeniden kullanılabilir roketleriyle benzerlikler taşıyor. Öyle ki, bu roket, sanki diğerinin bir klonuymuş gibi görünüyor. Özellikleri de büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Çin’in son açıkladığı verilere göre, Long March 9 roketi, tamamen yeniden kullanılabilir bir ilk aşama modeline sahip olacak ve 30 adet YF-215 motoru kullanacak. Bu motorlar, metan ve sıvı oksijen yakıtı ile çalışacak. Her bir motorun 200 tonluk itiş gücü üreteceği belirtiliyor.

Öte yandan, SpaceX’in Starship roketi de 33 Raptor motoruna sahip, benzer yakıtı kullanıyor ve her bir itici motor ise 280 ton güç üretiyor. Roketin ikinci aşaması, Starship’in tasarımına oldukça benziyor ve roketin flapları da benzer bir konumda yer alıyor. Çin, bu yeni roketin ilk fırlatılışını 2033 yılında gerçekleştirmeyi planladığını duyurdu.

Ancak, Çin’den gelen uzay çalışmalarıyla ilgili haberler bununla sınırlı değil. Yakın zamanda yeni bir sivil havacılık girişimi olan Cosmoleap, birkaç yıl içinde yeniden kullanılabilir Leap roketlerini devreye almayı hedeflediğini duyurdu. Bu projede, SpaceX’in kullandığı “çubuk” yakalama tekniği de dikkat çekici bir şekilde yer aldı.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar