Nedir?

Çentik darbe deneyi nedir?

Paylaş

Malzeme seçimi yaparken, malzemelerin hangi sıcaklıkta sünek hangi sıcaklıkta gevrek kırılacağı, kırılırken ne kadar bir enerji absorb edeceğine dikkat etmemiz gerekir. Bunları öğrenebilmemiz için malzemelerimize çentik darbe deneyini uygulayabiliriz.

Çentik darbe deneyinde, üç boyutlu bir gerilme sağlamak için test numunesi üzerine bir çentik açılır. Çentik darbe deneyinde, numune üzerine çentiğin açıldığı yer ve darbe etkisinin numuneye temas ettiği nokta dikkate alınarak, deneyin adı da değişmektedir.

En çok kullanılan Charpy ve İzod darbe deney yöntemleridir.

Charby Çentik Darbe Deneyi

Charby çentik darbe deneyinde, numunenin tam ortasına çentik açılır. Numune yatay olarak deney cihazına yerleştirilir. Deney cihazının kırma çekici numunenin çentik hizasının arkasından numuneye vurur ve numune kırılır. Charby test numunesinin boyu 55 mm’dir ve 10 mm kare kesite sahiptir.

Charpy çentik darbe numunesinde; V çentikli, U-çentikli ve anahtar deliği çentikli olmak üzere üç farklı çentik geometrisi kullanılabilir.

Charpy testi ile numunenin kırılma esnasındaki absorbe ettiği enerji miktarı ölçülebilir.

IZOD Çentik Darbe Deneyi

Izod çentik darbe deneyinde, numunenin ortasından uzak bir noktasına çentik açılır. Numune dikey olarak deney cihazına yerleştirilir. Deney cihazının kırma çekici numunenin ucuna yakın bir yerden numuneye vurur ve numune kırılır. Izod test numunesinin boyu 75 mm’dir ve 10 mm kare kesite sahiptir.

Izod çentik darbe numunesinde; sadece V çentiği geometrisi kullanılır.

Izod ve charpy deneyleri arasındaki farklar; deney örneğinin boyutu, mesnetleniş ve yükleniş şeklidir.

Çoğu malzemeye test yapılmadan çentik atılırken, gri dökme demir numunelerinin çentik darbe deneyi için hazırlanan test numunelerine, çentik açılmaz. Çünkü gri dökme demir içerisinde bulunan grafit lamelleri, zaten çentik etkisi yaratır.

KAYNAKÇA

  1. Yrd. Doç. Dr. Aykut Çanakçı, 2020, Çentik Darbe Deneyi Föyü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü.
  2. Metalik Malzemelerin Darbe Deney, 2019, Bartın Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Hatice Güler Birinci

2020 yılı İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü mezunuyum. Şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi Üretim Metalurjisi ve Teknolojileri Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapıyorum aynı zamanda özel bir firmada Kalite Kontrol Mühendisi olarak çalışıyorum. Araştırmalarım sırasında oluşturduğum yazılarımı sizlerle paylaşacağım. Keyifli okumalar:)

Etiketler: çharpy çentik darbe deneyi Darbe gevrek kırılma ızod darbe deneyi sünek kırılma

Benzer Yazıları

  • Haberler

USTC’den Elektrikli Araçlar ve Yenilenebilir Enerji İçin Çığır Açan Hidrojen Anotlu Batarya Teknolojisi

USTC'nin hidrojen anotlu batarya teknolojisi, elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji alanında devrim yaratıyor. Geleceğin enerji…

5 gün önce yayınlandı
  • Haberler

TUSAŞ’tan Savunma ve Havacılıkta Güncel Gelişmeler

TUSAŞ'ın savunma ve havacılık alanındaki en güncel gelişmelerini keşfedin. Yenilikler ve projeler hakkında detaylı bilgiler…

5 gün önce yayınlandı
  • Yapay Zeka

Xiaomi’den Yapay Zeka Alanında Çığır Açan Adım: MiMo-7B Modeli Tanıtımı

Xiaomi'nin yapay zeka alanındaki yeni MiMo-7B modeliyle çığır açan teknolojik gelişmeleri keşfedin. Detaylar ve özellikler…

5 gün önce yayınlandı
  • Haberler

K2-18b Gezegeninde Yaşamın Sınırlarını Keşfetmek

K2-18b gezegeninde yaşamın sınırlarını ve keşifleri keşfedin. Uzayın derinliklerindeki bilinmeyenleri öğrenmek için detaylı bilgiler burada.

5 gün önce yayınlandı
  • Haberler

İngiltere’nin Güneş Işınlarını Yansıtarak Küresel Isınmayı Yavaşlatma Girişimi

İngiltere'nin güneş ışınlarını yansıtarak küresel ısınmayı yavaşlatma girişimi hakkında detaylar ve sürdürülebilir çözümlerle iklim değişikliğiyle…

5 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Sovyetler Birliği’nin 1972’de Gönderdiği Venüs Görevinden Kalan Uzay Aracı Dünya’ya Geri Dönüyor

Sovyetler Birliği'nin 1972'de gönderdiği Venüs görevi uzay aracı Dünya'ya geri dönüyor. Uzay keşiflerinin tarihi ve…

6 gün önce yayınlandı