Haberler
0

Boeing F-47: Amerika’nın Yeni Altıncı Nesil Savaş Uçağı

Boeing F-47: Amerika’nın Yeni Savaş Uçağı

Boeing F-47: Amerika'nın Yeni Savaş Uçağı

ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin en yeni ve en gelişmiş savaş uçağı olarak tanıtılan F-47’yi kamuoyuna duyurdu. Boeing tarafından üretilen bu altıncı nesil savaş uçağı, Amerika’nın hava üstünlüğünü uzun yıllar koruyacak önemli bir dönüm noktası olarak tanımlanıyor. Boeing F-47, F-22 Raptorların yerini alacak.

Beyaz Saray’da düzenlenen tanıtım etkinliğine Savunma Bakanı Pete Hegseth ve ABD Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı David W. Allvin de katıldı. Başkan Trump, F-47’nin “görünmez” özelliklere sahip olduğunu ve düşmanların ne olduğuna dair bir fikre sahip olmadan vurulabileceğini vurguladı. F-47, işbirlikçi savaş uçakları, uydular ve diğer uçaklarla daha iyi iletişim kurmasını sağlayacak son teknoloji sensörler, motorlar, silahlar ve diğer teknolojileri de içeren NGAD (Yeni Nesil Hava Hakimiyeti) konseptinin “sistemler ailesinin” kalbi olacak.

Boeing Defense, Space and Security’nin geçici başkanı ve CEO’su Steve Parker, “Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için altıncı nesil bir savaş uçağı tasarlamanın ve inşa etmenin öneminin farkındayız” diyerek, “Bu göreve hazırlık olarak, savunma işimizin tarihindeki en önemli yatırımı yaptık ve görevi desteklemek için gereken en gelişmiş ve yenilikçi NGAD uçağını sağlamaya hazırız” ifadelerini kullandı.

1950’lerin sonlarından bu yana, Amerika’nın savaş uçaklarının çoğuna F-4 Phantom ve A-6 Intruder gibi tehdit unsurlarını ya da F-14 Tomcat, F-15 Eagle ve F-16 Fighting Falcon gibi hayvanları simgeleyen isimler verilmişti. Ancak Boeing F-47 için henüz bir lakap tanımlanmadı. Bu arada belirtelim ki, Trump, ABD’nin 47’inci başkanıdır. Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı General Allvin, F-47’nin “Amerika’nın gelecek on yıllar boyunca hava üstünlüğünü güvence altına alacak muazzam bir adım” olduğunu ve bunun “şimdiye kadar geliştirilmiş en gelişmiş, ölümcül ve uyarlanabilir avcı savaş uçağı olacağını söyledi. Trump, F-47’nin prototipinin neredeyse 5 yıldır uçmakta olduğunun altını çizdi.

Boeing F-47 Ne Kadar Gelişmiş?

Yapılan açıklamalarda Boeing F-47 hakkında henüz teknik detaylar verilmedi. Ancak vaatler, Boeing F-47’nin dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olacağına işaret ediyor. Rusya ve Çin kendi altıncı nesil savaş uçakları üzerinde çalışırken, Avrupa ülkelerinden oluşan gruplar da bu alanda projeler geliştirmeye devam ediyor. Trump, “Diğer tüm uçakları biliyoruz. Her birini gördüm ve yakın bile değiller. Bu bir üst seviye” diyerek F-47’nin benzersizliğini vurguladı. General Allvin de, F-47’nin “dünyanın ilk mürettebatlı altıncı nesil savaş uçağı” olacağını belirtti.

Boeing F-47, Sadece ABD’ye Özel mi Olacak?

Boeing F-47, Sadece ABD’ye Özel mi Olacak?

ABD, F-22 Raptor’u kendisi dışında hiçbir müttefikine satmadı. F-22’nin yerini alacak F-47 ile bu tutumda değişiklik yapmayı planlıyor. Trump, bazı müttefiklerin bu uçakları satın almasına izin vereceklerini ancak satılacak uçakların daha düşük versiyonlar olacağını açıkladı.

Boeing F-47 Ne Kadar Hızlı?

NGAD için bir konsept tasarım olan F-47, “Hızı en üst düzeyde: yani ‘ikinin üzerinde’, bu çok sık duymadığınız bir şey” diyen Trump, ABD askeri jetlerinin ilk kez 1953’te ulaştığı Mach 2 ya da ses hızının iki katına yapılan bir göndermede bulundu. 1960’ların başında uçmaya başlayan ve 1990’larda emekliye ayrılan SR-71 Blackbird keşif uçağı Mach 3’ün üzerinde hızlara ulaşabiliyordu. Hava Kuvvetlerine göre, çift motorlu F-22 Mach 1.5’in üzerinde seyredebilirken, tek motorlu F-35 Mach 1.6’ya ulaşabiliyor. Dolayısıyla F-47, hem F-35’ten hem de F-22’den önemli ölçüde daha hızlı olacak.

Boeing F-47’nin Maliyeti Ne Olacak?

Başkan, her bir F-47’nin maliyetini açıklamaktan kaçındı, ancak General Allvin, F-47’nin, yerini alması planlanan F-22 Raptor’dan daha ucuz olacağını ve Hava Kuvvetleri’nin bu uçaklardan daha fazla üretmeyi planladığını belirtti. Hava Kuvvetleri’ne ait bir bilgi formuna göre, teşkilatın her birinin fiyatı 143 milyon dolar olan 183 Raptor’u bulunuyor. Ancak Hava Kuvvetleri’nin 2025 ile 2029 arasında F-47’ye 20 milyar dolar harcaması bekleniyor. Bu harcama, mühendislik ve üretim geliştirme alanında olacak. Trump, “bir sürü sipariş” verdik diyerek, büyük miktarlarda envanter alımının sinyalini verdi. Şu an için uçağın envantere giriş tarihi bilinmiyor, ancak seri üretimin 2029’dan önce başlaması gerekiyor. Boeing’in sözleşmeyi kazanmasının ardından hisseleri de artış gösterdi. Zor zamanlardan geçen Boeing, F-47 sayesinde muhtemelen onlarca yıl boyunca yüz milyarlarca dolarlık sipariş kazanmış olacak.

Boeing F-47 Ne Kadar Gizli?

Boeing F-47 Ne Kadar Gizli?

Trump, F-47’nin “neredeyse görünmez” olacağını ifade etti. “Benzeri görülmemiş bir güce sahip olacağını, şimdiye kadar yapılmış kendi türündeki jetler arasında en fazla güce sahip olduğunu” söyleyen Trump, “Amerika’nın düşmanları bunun geldiğini asla göremeyecekler” dedi.

Boeing F-47 Hangi Silahları Taşıyacak?

Boeing F-47 Hangi Silahları Taşıyacak?

Ne Başkan ne de General Allvin, F-47’nin silahlarına ilişkin herhangi bir ayrıntı vermedi. Ancak Savunma Bakanlığı’nın hizmete soktuğu tüm hayalet savaş uçaklarının benzer bir özelliği var: radara daha az görünmelerini sağlamak için, iç bölmelerde füze veya bomba taşıyacak şekilde tasarlandılar.

Boeing F-47 Tasarım Detayları

Boeing F-47 Tasarım Detayları

ABD Hava Kuvvetleri’nin F-47 görseli ile birlikte, F-47’nin tam tasarımı henüz açıklanmadı. Bazı görseller paylaşıldı ancak tüm detaylar belirsiz. Boeing ve ABD tarafından paylaşılan resmi görseller ile üretimden çıkan uçağın tasarımı arasında farklılıklar olabilir. Bu tür durumlar genellikle rakip şirket ve ülkelerin kafasını karıştırmak için yapılır; çünkü tasarım, uçağın genel karakteri hakkında kritik bilgiler sunabilir.

Boeing Bird of Prey ile benzerlik gösteren görsellerden yola çıkarak; F-47’nin en belirgin tasarım öğelerinden biri, yüksek diyhedral açısına (kanatların yukarı eğimi) ve aşağı doğru kıvrılan kanat uçlarına sahip olmasıdır. Bu yapı, ilk bakışta 1990’larda test edilen Boeing YF-118G Bird of Prey teknolojik gösterim uçağını anımsatır. Bu tür bir kanat yapısının en önemli avantajlarından biri, uçağın gövde altına yerleştirilen sensörlerin ve iletişim antenlerinin daha geniş bir görüş açısı sağlamasıdır. Böylece uçak, dik açılarla manevra yaparken bile hedeflere kesintisiz sinyal gönderme yeteneğini koruyabiliyor.

F-47’nin bir diğer dikkat çeken tasarım özelliği, geniş ve kürek biçimli bir burun yapısına sahip olmasıdır. Bu geniş burun, büyük ve güçlü bir radar sistemini barındırma potansiyeline işaret eder. Daha büyük radarlar, hem düşman unsurlarını daha uzak mesafelere algılayabilmeyi hem de daha hassas hedef takibini mümkün kılmaktadır. Uçağın hava alığı (inlet) konfigürasyonu henüz net değil, ancak mevcut görüntüler, gövdenin ince ve aerodinamik bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar