Haberler

Bilim insanları insan beyni üzerinde araştırma yaptı

Paylaş

Bilim insanları insan beyni üzerinde bir çalışma yaptı. 10 yıllık bu çalışmaya göre insan beyninin çevre üzerinde bir etkisi bulunuyor.

İnsan beyni, henüz gizemi tam olarak çözülemeyen devasa ve karmaşık bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. İnsan beyni üzerinde yapılan pek çok çalışma yer alsa da uzmanlar halen beyni tam olarak çözememiş durumda. Neuralink ve BrainGate gibi kuruluşlar beyinden veri alırken ve bu verileri işlerken tersine mühendislik yöntemini kullanıyor ve bu şekilde verileri okuyor olsa da bu veriler beynin çok küçük bir kısmına hitap ediyor. Kısacası daha bu alanda atılacak çok adım var. Yeni bir çalışma beynin nasıl bir değişim içerisinde olduğunu gösterdi.

Bilim insanları insan beyni ve çevre etkisini araştırdı

Bilim insanlarının yaptığı bir çalışmaya göre insan beyninin çevreye göre tepki verdiği anlaşıldı. 10 yıl boyunca 601 kişi üzerinde yapılan bir testte insan beyninin nasıl bir değişim içerisinde olduğu gözlemlendi. Geri kalmış bir yerleşim yerinde yapılan çalışmada araştırma için deneye katılan 601 kişinin beyni belirli aralıklarla ölçüldü. Ölçümün yanı sıra bu kişiler üzerinde bazı hafıza testleri yapıldı. Ortaya çıkan sonuç insan beyni ile çevrenin önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor.

Öncelikle bu araştırmanın amacından bahsetmek istiyoruz. Araştırmayı gerçekleştiren kişiler bunun demans yani bunama hastalığı ile ilgili bir araştırma olduğunu açıkladı. Yapılan araştırmanın sonucuna göre geri kalmış bir bölgede yaşayan bu kişilerin demans yani bunama ile ilişkili bölgelerinde küçülme meydana geldiği görüldü. Kısacası bu kişilerin bunama hastalığına yakalanma olasılığı yükseldi.

Özet geçmek gerekirse demans hastalığının faktörlerinden birisi de çevre olarak karşımıza çıkıyor. Stres, yetersiz sağlık hizmeti, sosyolojik sorunlar, çevresel faktörler ve bunun gibi pek çok kriter demans ile doğrudan ilişkili olabiliyor. Bunamaya çözüm henüz kesin olarak bilinmiyor olsa da bilimin ışığında yapılan bu çalışma bunamanın nasıl gerçekleştiğine dair bilim insanlarına katkı sağladı. Bu çalışma sayesinde gelecekte demans hastalığına yakalanma riski daha da azalabilir.

Benzer Yazıları

  • Bilimsel Deneyler

Yerli süper iletken elektron hızlandırıcısı devreye girdi

Türkiye'nin Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA), sonunda süper iletken elektron hızlandırıcısını aktif hale getirdi. Bu…

6 saat önce yayınlandı
  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

3 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

3 hafta önce yayınlandı