fbpx
Uzay
0

Avrupa Uzay Ajansı’nın Hera Görevi Başarıyla İlerliyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından gerçekleştirilen gezegen savunma misyonu Hera, Ekim ayında başarılı bir şekilde fırlatıldı. Görev, ilk büyük manevrasını tamamlayarak Mars’ın yerçekimi desteğini kullanarak hedeflenen rotasına yöneldi. Hera, Mars’a ulaştığında, Didymos adlı asteroitin küçük uydu nesnesi olan Dimorphos’a doğru ilerleyecek.

DART Görevinde Neler Olmuştu?

DART Görevinde Neler Olmuştu?

ESA’nın Hera misyonu, NASA’nın 2022 yılında gerçekleştirdiği DART (Double Asteroid Redirection Test) görevinin devamı niteliğindedir. DART, bir uzay aracını asteroide çarptırarak onun yörüngesini değiştirmeyi test eden çığır açıcı bir projeydi ve bu konuda başarılı sonuçlar elde edildi. DART görevindeki ana hedef, Dünya’ya çarpma riski taşıyan bir asteroide müdahale ederek, onun rotasını saptırmanın mümkün olup olmadığını araştırmaktı.

Bilim insanları bu başarıya rağmen, DART’ın çarpma etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde incelemek ve asteroidin iç yapısını daha iyi anlamak amacıyla daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorlar. İşte bu noktada Hera görevi devreye girerek, Dimorphos’a giderek asteroidi daha yakından incelemeyi ve çarpmanın etkilerini detaylandırmayı amaçlıyor.

Hera 2026 Yılında Dimorphos’a Ulaşacak

Hera 2026 Yılında Dimorphos'a Ulaşacak

Hera’nın rotasını Mars’a çevirmek amacıyla 23 Ekim ve 6 Kasım tarihlerinde iticilerle iki büyük yanma manevrası gerçekleştirildi. ESA’dan Hera Uzay Aracı Operasyon Müdürü Sylvain Lodiot, derin uzay manevralarının genellikle aşamalı olarak yapıldığını belirtti. Büyük bir yanma işlemiyle esas işin tamamlandığını ve ardından yörüngenin kesinleştirilmesi için daha küçük bir düzeltme manevrasının gerçekleştirildiğini ifade etti.

Hera, Kasım ayında planlanan küçük bir düzeltme manevrası ile rotasını daha hassas bir hâle getirdikten sonra Mars’a doğru ilerlemeye devam edecek. 2026 yılının sonlarına doğru Dimorphos’a ulaşması beklenen uzay aracı, Mars’ın yanından geçerken yaklaşık 300 kilometre mesafedeki Deimos uydusunu da inceleyerek bilimsel gözlemler yapma fırsatı bulacak.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar