Nedir?

Alüminyum folyo nedir? Yemek pişirirken kullanmak zararlı mıdır?

Paylaş

Alüminyum folyo nedir?

Folyo, çok ince metal levha anlamına gelmektedir. Alüminyum folyo ise %98 saflığa sahip gıdaların korunması da dahil birçok alanda kullanılan bir malzemedir. Haddelemeyle üretilir ve kalınlığı 0,2 mm’den daha incedir.  Piyasada bulunan alüminyum folyolar genellikle 0,006 ve 0,2 mm kalınlıkları arasındadır. Bu inceliğe sahip alüminyum folyonun en belirgin fiziksel özelliği yumuşaklığı ve esnekliğidir. Bu sebeple delinme, yırtılma gibi zarar görme özellikleri oldukça yüksektir.

Alüminyum folyonun gıdalarda kullanımı

Alüminyum folyo, yapısından dolayı yiyeceklerin pişirilmesinde ve saklanmasında mutfağımızın vazgeçilmez bir malzemesidir. Ateşe olan dayanıklılığı sayesinde bizlere büyük kolaylık sağlar. Fakat bazı maddelerle bir araya geldiğinde reaksiyona geçer ve çözünerek gıdalara bulaşmasına sebep olabilir. Bilhassa asitli, sıcak ve sulu gibi yiyeceklerin alüminyum folyoyla uzun bir süre saklanması ya da pişirilmesiyle ilgili yapılan araştırmalarda folyodaki yapıya sahip alüminyumun yiyeceklere geçtiği göstermektedir.

Alüminyum ve ağır metal tehlikesi

Vücudumuza bulunan bulunan çinko, demir gibi metallerin sağlığımıza yararlıyken bazı metallerin oranı arttıkça vücutta toksik etki yapmaya başlar. Suyun yoğunluğu ağır metallerin yoğunluklarından en az 5 kat daha azdır. Bu sebeple ağır metaller vücudumuzda işlem göremezler ve vücutta birikirler. Alüminyum, arsenik, platin, bakır gibi metaller vücutta biriken ağır metallerin yalnızca birkaç örneğidir.

Ağır metal tehlikesi

Alüminyumun insan sağlığına etkisi

Isıtma ya da pişirme işlemi yapılmadan, sadece koruma amacıyla alüminyum folyo içinde gıda saklamak uygundur. Fakat yüksek sıcaklıkta su oranı yüksek olan gıdaların çizik alüminyum kaplarda ya da alüminyum folyo içinde pişirilmesi oldukça sakıncalıdır. Pişirme sırasında oluşan buhar, folyonun ana maddesi olan alüminyumun çözünerek gıdaya karışmasına neden olur. Bu da vücutta ağır metal birikiminin bir sebebidir.

Alzheimer hastalarının üzerinde yapılan araştırmalar, beyin dokusunda bulunan yüksek miktardaki alüminyum bu hastalıkla arasında bir bağlantı olduğunu düşünmesine yol açıyor. Bu sebeple alüminyum kaplarda yapılan yemeklerin, başta alzheimer hastalığı olmak üzere kemik erimesi, anemi ve hatta kansere bile neden olabileceğine dair araştırmalar yapılıyor. Alüminyumun sürekli vücuda girmesi, beyin hücrelerinde meydana gelen birikimin alzheimer dışında ciddi beyin hastalıklarına sebep olabiliyor. Ayrıca alüminyumun artışı vücutta gerekli olan demir, fosfor, kalsiyum gibi minerallerin emilimini de azaltıyor.

Alüminyum folyo kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Alüminyum folyoyu asitli ve yüksek ısıda pişirilen yiyecekleri sarmaktan kaçınılmalı.
  • Alüminyum folyo kullanmak yerine yağlı kağıtlar, fırına girebilen karton gıda kapları kullanılmalı
  • Alüminyum folyo, yiyeceklerin pişirilme ve ısıtma işleminde kullanılmamalı
  • Alüminyum folyoya sarılarak buzdolabında saklanacak yiyecekler ıslak, asidik-bazik ya da çok tuzlu olmamasına dikkat edilmeli
Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Yayınlayan
Etiketler: alüminyum folyo nasıl kullanılır alüminyum folyo nedir alüminyum folyo sağlığa zararları alüminyum folyo zehirlenmesi

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

2 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı