Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde Önemli Gelişmeler
Türkiye’nin enerji geleceği açısından kritik bir öneme sahip olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde bir başka önemli aşama başarıyla geride bırakıldı. İkinci güç ünitesinin nükleer yakıtı, güvenli bir şekilde santral sahasına teslim edildi. Novosibirsk’te üretilen bu yakıt, Rusya Federasyonu üzerinden deniz yoluyla Akkuyu’ya ulaştırıldı. Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergey Butckikh, bu önemli gelişmenin ardından projenin ilerleyişi hakkında kapsamlı bilgiler sundu. Butckikh, “Bu yıl çalışmalarımız özellikle birinci güç ünitesi üzerinde yoğunlaştı. Burada odak noktamız 1. Devreye Alma Kompleksi’nin tesisleriydi. Birinci ünite üzerindeki inşaat çalışmalarını tamamlamış olmaktan dolayı büyük bir gurur duyuyoruz.” dedi.
Yakıt Teslimatı ve Güvenliği
Akkuyu NGS’nin 1. ünitesinde bu yıl montaj faaliyetleri tamamlanırken, çalıştırma ve ayarlama operasyonlarının ilk aşaması olan devreye alma için hazırlık aşamasına geçildi. Butckikh, ikinci ünite hakkında şu açıklamayı yaptı: “İkinci güç ünitesinin işletilmesi için tamamen hazır bir set aldık. Her 18 ayda bir bu yakıtı nükleer reaktöre yükleyerek Türkiye Cumhuriyeti için enerji üreteceğiz. Yakıt zamanında, güvenli bir şekilde özel konteynerlerde teslim edildi ve şu anda taze yakıt depolama tesisinde yer alıyor.”
İkinci ve Üçüncü Ünite Gelişmeleri
Butckikh, ikinci ve üçüncü üniteyle ilgili gelişmeler hakkında şunları kaydetti: “İkinci ünitede nükleer reaktör ekipmanlarının montajını gerçekleştiriyoruz ve ana sirkülasyon boru hattının kaynağının başlatılması gibi çok kritik bir aşamaya hazırlanmaktayız. Türbin tesisinin birimleri ve mekanizmalarının montajına türbin salonunda başladık. Kısa bir süre önce üçüncü ünitede önemli bir gelişme yaşandı; reaktör basınç kabı, tasarlanan pozisyonuna yerleştirildi ve türbin ünitesi temelinin montaj ve betonlama işlemleri tamamlandı.”
İlk Elektrik Üretimi 2025’te Bekleniyor
Akkuyu NGS sahasında, %80’i Türk vatandaşı olmak üzere 34 binden fazla kişi çalışmakta. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçtiğimiz haftalarda “İlk reaktörü 2025 yılında deneme üretimine almayı planlıyoruz. İlk elektriği buradan üretmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullanmıştı. Toplam kapasitesi 4,8 GW olan Akkuyu NGS, dört adet Rus tasarımı VVER 3+ nesil reaktör içermektedir. “Yap-Sahip Ol-İşlet” modeliyle inşa edilen bu tesis, tam kapasite olarak 2028’de devreye girecek ve yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik üreterek Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %10’unu karşılayacaktır.