6 dakikada şarj olan bataryalar yolda!

resized_1072b-5356mitnanoparticlesforbatteries_0

Gördüğümü bu şey; içerisinde şekil değiştirebilen alüminyum taneciklerini barındıran titanyum dioksit hücreleri.

resized_1072b-5356mitnanoparticlesforbatteries_0

Son zamanlarda batarya teknolojileri üzerinde yapılan çalışmalarda ciddi bir artış söz konusu. Henüz yapılan çalışmaların teoride kalması sebebiyle elle tutulur bir gelişmeye şahit olmadığımız için işler halen çoğu şirketin yaptığı gibi batarya kapasitesini artırarak pil ömrünü uzatmak olsa da tahminimiz yakın zamanda ciddi bir yenilikle tanışacağız.

MIT ve Tsinghua Üniversiteleri’nde görev yapan araştırmacılar nano taneciklere sahip batarya elektrodu geliştirdi. Gördüğümü bu şey içerisinde şekil değiştirebilen alüminyum taneciklerini barındıran titanyum dioksit hücreleri. Titanyumun burada sağladığı avantaj bugün kullandığımız bataryalarda kullanılan yöntem olan grafin elektrotlardan ayıran özellik şarj döngüsünün kayıpsız oluşu. Yani piller yalnızca daha uzun ömürlü değil, aynı zamanda daha yüksek kapasiteye sahip olacak. Yapılan testlere bakıldığında pilin ömrünü kayda değer derecede minimuma indiren ultra hızlı şarj denemelerinde -yani 6 dakikada %100 dolum– dahi 500 şarj ertesinde ömür döngüsünün ancak yüzde 70’inde gerilediğini görüyoruz. Yani bu da günümüz teknolojisinde 3 katı aşan bir mukavemet anlamına geliyor.

Henüz test aşamasında olan çalışmalara yönelik önemli olan diğer ayrıntı ise gerçekte aktarımının düşünülenden daha hızlı sürede gerçekleştirilebilir oluşu. Zira hem kullanılan üretim yöntemi basit hem de alüminyum, titanyum gibi bileşenler ucuz ve kolay bulunabilir. Ayrıca bu madenlerin yapısı gereği kapsüllerin baskıya dayanıklı olmaları da diğer avantaj.