Yer altına inildiğinde, derinliklere inildikçe sıcak su bulma olasılığı artar. Ancak, yer altına inmek genellikle yüksek maliyetli ve zaman alıcı bir süreçtir. Bununla birlikte, halihazırda yer altına inilmiş bir maden varsa ve burada önemli miktarda ısı mevcutsa, bu alan yıl boyunca ısı kaynağı olarak kullanılabilir.
Örneğin, Polonya’nın Mysłowice-Wesoła kömür madeninden 655 metre derinlikte 25 °C sıcaklığında su çıkarılacaktır. Bu sıcak su, ısı pompalarının ısı kaynağı olarak kullanılacak ve böylece elde edilen ısı, merkezi ısıtma sistemine iletilecektir. Soğuk su ise tekrar madene geri gönderilecektir. Bu sistem sayesinde, Dalkia Polska Energia adlı enerji üretim firması, 2 MW gücünde bir ısı elde edecek ve yıl boyunca toplamda 5.260 MWh’lik yeşil enerji üretecektir.
Yer altındaki mevcut yapılardan enerji çekmek ve bunu evlerde ısıtma amacıyla kullanmak son yıllarda giderek artan bir trend haline gelmiştir. Örneğin, İngiltere’nin Gateshead bölgesinde terkedilmiş bir kömür madeninden 150 metre derinlikten 6 MW gücünde bir ısı pompası ile ısı kaynağı olarak su çekilecektir. Geçmişte 200 yıl boyunca çevre kirliliğine neden olan bu maden, artık mevcut 5 km’lik merkezi ısıtma sistemine destek verecektir. Bu merkezi ısıtma sistemi, sanat merkezine, ofislere, bir koleje ve toplamda 350 eve hizmet vermektedir. Yakın zamanda, bu sistemin bir konferans merkezi, otel kompleksi ve ek olarak 270 eve daha genişletilmesi planlanmaktadır.
İngiltere’deki maden suyunun çekim sistemi ile ilgili çalışmalar, yer altındaki ısı kaynaklarını daha verimli bir şekilde kullanmayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra, metro tünellerinin duvarlarından, şehir altından akan kanalizasyon sistemlerinden veya yer altı katlı otoparklarının duvarlarından ısı çekme gibi birçok farklı ısı kaynağı teknolojisi de ısı pompaları ile birleştirilerek merkezi ısıtma sistemine destek verebilmektedir. Önemli olan, insanların bu yenilikçi çözümleri kullanma isteğidir.
USTC'nin hidrojen anotlu batarya teknolojisi, elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji alanında devrim yaratıyor. Geleceğin enerji…
TUSAŞ'ın savunma ve havacılık alanındaki en güncel gelişmelerini keşfedin. Yenilikler ve projeler hakkında detaylı bilgiler…
Xiaomi'nin yapay zeka alanındaki yeni MiMo-7B modeliyle çığır açan teknolojik gelişmeleri keşfedin. Detaylar ve özellikler…
K2-18b gezegeninde yaşamın sınırlarını ve keşifleri keşfedin. Uzayın derinliklerindeki bilinmeyenleri öğrenmek için detaylı bilgiler burada.
İngiltere'nin güneş ışınlarını yansıtarak küresel ısınmayı yavaşlatma girişimi hakkında detaylar ve sürdürülebilir çözümlerle iklim değişikliğiyle…
Sovyetler Birliği'nin 1972'de gönderdiği Venüs görevi uzay aracı Dünya'ya geri dönüyor. Uzay keşiflerinin tarihi ve…