Akıllı Teknoloji

Yapay zeka ve makine öğrenimi geleceğe ışık tutuyor

Paylaş

Yapay zeka ve makine öğrenimi hakkında bilinmesi gereken pek çok şey var. Bu konuda yapay zekadan söz ederek sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Teknoloji geliştikçe yapay zekanın da geliştiğini görüyoruz. Örneğin 90’lı yıllarda yapay zekayla alakalı ciddi bir çalışma yapılmazken günümüzde çok büyük bir yer tutuyor. İnternette gezdiğimizde dahi yapay zekayı kullanıyor olabiliriz. Örneğin Facebook’ta gezerken yapay zekanın da yardımıyla beraber önerilen reklamlar ve sayfalar çıkıyor. Google Fotoğraflar’da bir nesneyi aradığımızda o nesne ile ilgili fotoğraflar yapay zekanın gücüyle ortaya çıkıyor. Günümüzün en önemli teknolojilerinden birisi olan yapay zekayla alakalı bilinmesi gereken pek çok detay bulunuyor.

Yapay zeka ve makine öğrenimi

Yapay zekanın tarihini incelediğimizde 1940’lı yıllara dayandığı görülüyor. O zamanın insanları teknolojiyi kullanırken makinelerin düşünüp düşünemeyeceği konusunda bir düşünceye kapılır. Bu şekilde ortaya çıkan bu kavram gelişmeye başlar. Günümüze kadar gelişen ve şu anda çok büyük bir yer kaplayan bu teknoloji, beynimizin doğal zekası nasıl anlıyor ise buna benzer bir şekilde çalışıyor. Örneğin bir bir nesneyi gördüğümüze eğer biliyor isek ne olduğunu söyleyebiliriz. Yapay zekanın da veri tabanında eğer nesne kayıtlı ise o nesnenin ne olduğunu tahmin edebilir veya yakın tahminler yapabilir. Makine öğrenimi ise yeni veriler toplayıp yapay zekanın daha iyi sonuçlar ortaya koymasını sağlamak.

Yapay zeka farklı şekillerde uygulanabiliyor. Bunlardan birisi sabit olarak uygulanan. Bu şekilde uygulanan bir yapay zekaya daha öncesinde bilgiler veriliyor ve yazılım bu verileri kullanarak makine öğrenimi yapmadan işlem uygulayabiliyor. Dinamik bir şekilde olan yapay zekayla ilgili yazılımlar ise makine öğrenimini de kullanarak daha fazla veri topluyor ve farklı sonuçlar elde edebiliyor. Bir diğer tür ise önerici sistemler olmakta. Bu sistem genel olarak reklamlarda ve önerilen bir içerik göstermede oldukça popüler. Yapay zekayla ilgili uygulanan bir diğer sistem sinyal işleme olmakta. Sinyal işleme, yüz tanıma veya ses tanıma gibi verilerin toplanarak karşılaştırılmasıyla oluşan bir yazılım.

Benzer Yazıları

  • Bilimsel Deneyler

Yerli süper iletken elektron hızlandırıcısı devreye girdi

Türkiye'nin Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA), sonunda süper iletken elektron hızlandırıcısını aktif hale getirdi. Bu…

5 gün önce yayınlandı
  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

3 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

3 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

3 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

3 hafta önce yayınlandı