Biyoteknoloji

Mikroalglerden Omega-3 üretme maliyeti düşüyor

Paylaş

Birleşik Krallık konsorsiyumu tarafından geliştirilen yeni bir biyo-üretim tekniği sayesinde mikroalglerden omega-3 yağları üretme maliyeti önemli ölçüde azaltılabilecek.

Bilindiği üzere Omega-3 yağlarının sağlık konusunda çok ciddi faydaları vardır. Ve genellikle balıklarda yoğun miktarda bulunur. Bu durum zaten sınırlı miktarda olan balık stokları üzerindeki baskıyı arttırır. Ayrıca omega-3 takviyesi için balık yemek zorunluluğunun olması vejetaryenler için pekte uygun değildir.

Mikroalgler, bizlere alternatif bir omega-3 kaynağı sunar. Ancak organizmalardan yağları çıkarmak şimdiye kadar pahalıya mal olmuştur. Konsorsiyum başkanı LabXero teknik direktörü Dr. Adrian Stevenson ve Akustik Dalga Fizik Grubu Lideri Prof. Dr. Adrian Stevenson‘a göre, alg biyokütlesini sudan ayırmak zarların tıkanma eğiliminde olması nedeniyle üreticileri enerji yoğunluğundaki santrifüjlere başvurmaya zorlamaktadır.

Stevenson, “Bir santrifüj ile büyük bir silindiriniz olduğunu varsayın. Biyoreaktörden yosun partinizi ekledikten sonra bu silindiri yüksek hızda döndürün. Santrifüjler oldukça fazla enerji sarf edecek ve bu işlem biraz zaman alacaktır.” dedi.

Mikroakışkan Teknolojisi ile mikroalgler işlenecek

Bunun yerine LabXero, akustik hücre hasat teknolojisi olarak bilinen ve daha az enerji tüketen bir süreç geliştiriyor.

Teknoloji, biyoreaktörün akışkanına veya sıhhi tesisatına dahil edilebilen, ayrı bir silindire duyulan gereksinimi ortadan kaldıran ve böylece operasyonun genel boyutunu küçülten bir filtreye dayanıyor.

PBR kırmızı-mavi ışık ile aydınlatıldı

Sistem, tıkanmış olabilen konvansiyonel filtrelerin aksine, rezonant ses dalgalarını kullanarak suyun mikroalglerden ayrıldığı bir kuvvet alanı gibi bir akustik bariyer oluşturuyor. Bu bariyer süzülen yosunları alıp filtrenin bir tarafından çok fazla su akıtacak, diğer yandan da algleri akıtıp konsantre hale getirecek.

Akustiği mikroakışkan teknolojisi ile birleştirmek için gerekli ekipman da dahil olmak üzere filtreleri geliştirmek için 42 Teknoloji adlı mühendislik danışmanlık şirketi ile çalışılmaktadır.

Teknoloji ayrıca, hücre ve gen terapileri, biyoterapötikler ve tarımsal ürünler de dahil olmak üzere diğer biyo-bazlı ürünlerin üretiminde maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak için kullanılabilecek.

Tolga Gümüş

Yıldız Teknik Üniversitesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde öğrenim gören, bilimin ve teknolojinin ışığında kendisini geliştirmeye çalışan genç bir mühendis adayıyım. İlgi duyduğum farklı kategorilerdeki haber ve yazılarımı sizlerle paylaşacağım.

Benzer Yazıları

  • Bilimsel Deneyler

Yerli süper iletken elektron hızlandırıcısı devreye girdi

Türkiye'nin Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA), sonunda süper iletken elektron hızlandırıcısını aktif hale getirdi. Bu…

1 hafta önce yayınlandı
  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

3 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

4 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

4 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

4 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

4 hafta önce yayınlandı