Nedir?

Eşanjör nedir? Eşanjör kilitlemesi nedir?

Paylaş

Eşanjör, herhangi bir fiziksel temas olmaksızın aralarında sıcaklık farkı olan – sıvı veya gaz – iki akışkanın (birbirine karışmaksızın) birinden diğerine ısı transferini sağlayan devre elemanıdır.

Isı eşanjörü sistemlerinde birincil akışkan buhar, ikincil akışkan ise uygun özellikleri taşıyan herhangi bir sıvıdır. Eşanjörlerde kodens ve hava tahliyesi çok önemlidir. Eşanjörde kullanılan  kondestop yük değişimlerine uyum sağlayabilmelidir. Bu özelliği karşılayan kondenstop tipi ise şamandıralı ve hava tahliyeli kondenstoptur.

Eşanjör girişinde sıcaklık kontrol vanası uygulaması olduğu için eşanjörde kodens yükü değişiklikleri kaçınılmazdır. Bu nedenle bu şartlar altında en yüksek verimle çalışacak  kodenstoplar, çift orifisli şamandralı  tipleridir.

Çift Orifisli Şamandıralı kodenstoplar hava tahliyeli olup ayrıca, buhar kilitleme çözücü sisteme de sahiptir.

Eşanjörlerde Kilitleme Nedenleri;

Kilitleme, buhar ile çalışan ısı eşanjörlerinde sıkça karşılaşılan bir durumdur.

Kodenstoplar, giriş ve çıkıştaki basınç farkının etkisi ile kodensi boşaltırlar. Etkili bir şekilde kodensin boşalması için giriş ve çıkış arasında bir basınç farkı olması gerekir. Bu basınç farkı, ısı eşanjörlerindeki basınç ile kondenstop çıkışındaki karşı basınç arasındaki farktır. Kilitleme, karşı basıncın, eşanjör içerisindeki basınçtan daha büyük olduğu durumlarda gerçekleşir. Bu durumlarda kodenstopun giriş ve çıkışına koyulan manometrelerin basınç değerleri kontrol edilmelidir. Ancak bu basınç farkı dışında bazı muhtemel sebepler de bu olayın oluşmasına neden olabilir. Bu sebeplerden bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Soğuk kodenstoplar
  • Isı eşanjöründe kodens birikmesi
  • Düşük ürün kalitesi
  • Eşanşörün kaçırması
  • Eşanjörün arızalı olması
  • Koç darbesi (Birden durdurulan akışın nedeni olan yüksek basınç. )
  • Eşanjörde oluşan korozyon

Bir ısıtma prosesinde bir akışkanın buhar ile belli basınç ve sıcaklıkta ısıltığında, kodenstop çıkışında belli bir karşı basınçta kodensi boşaltmaktır. Sistemde yükün aniden düşmesi ile ısıtılacak olan akışkan miktarınıda düşürecektir. Sıcaklığın sabit kalması için sıcaklık ve basıncın da düşürülmesi gerekir. Isı eşanjörü içerisinde basınç, karşı basınç değerinin altına düşerse kodenstop boşaltma yapamayacaktır. Bu durum ‘Kilitlenme’ olarak adlandırılır.

Kilitleme olayının önlenmesi;

Bunun yolu, kodenstop girişindeki basıncın, çıkışdaki basınçtan büyük olmasını sağlamaktır. Ancak pratikte bu her zaman sağlanamaz. Bu durumda basınçlı pompa-kodenstop sistemi uygulanır. Bu tür kilitlenme olaylarında pompa yardımı ile kodens boşaltılır.

Yorumları Görüntüle

Yayınlayan
Etiketler: aşanjör buhar buharlaşma ısı ısı transferi kodens kodenstop verimlilik

Benzer Yazıları

  • Haberler

USTC’den Elektrikli Araçlar ve Yenilenebilir Enerji İçin Çığır Açan Hidrojen Anotlu Batarya Teknolojisi

USTC'nin hidrojen anotlu batarya teknolojisi, elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji alanında devrim yaratıyor. Geleceğin enerji…

3 gün önce yayınlandı
  • Haberler

TUSAŞ’tan Savunma ve Havacılıkta Güncel Gelişmeler

TUSAŞ'ın savunma ve havacılık alanındaki en güncel gelişmelerini keşfedin. Yenilikler ve projeler hakkında detaylı bilgiler…

3 gün önce yayınlandı
  • Yapay Zeka

Xiaomi’den Yapay Zeka Alanında Çığır Açan Adım: MiMo-7B Modeli Tanıtımı

Xiaomi'nin yapay zeka alanındaki yeni MiMo-7B modeliyle çığır açan teknolojik gelişmeleri keşfedin. Detaylar ve özellikler…

3 gün önce yayınlandı
  • Haberler

K2-18b Gezegeninde Yaşamın Sınırlarını Keşfetmek

K2-18b gezegeninde yaşamın sınırlarını ve keşifleri keşfedin. Uzayın derinliklerindeki bilinmeyenleri öğrenmek için detaylı bilgiler burada.

3 gün önce yayınlandı
  • Haberler

İngiltere’nin Güneş Işınlarını Yansıtarak Küresel Isınmayı Yavaşlatma Girişimi

İngiltere'nin güneş ışınlarını yansıtarak küresel ısınmayı yavaşlatma girişimi hakkında detaylar ve sürdürülebilir çözümlerle iklim değişikliğiyle…

3 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Sovyetler Birliği’nin 1972’de Gönderdiği Venüs Görevinden Kalan Uzay Aracı Dünya’ya Geri Dönüyor

Sovyetler Birliği'nin 1972'de gönderdiği Venüs görevi uzay aracı Dünya'ya geri dönüyor. Uzay keşiflerinin tarihi ve…

4 gün önce yayınlandı