Haberler

Dünyanın en beyaz rengi bilim insanları tarafından geliştirildi

Paylaş

Dünyanın en beyaz rengi bilim insanlarının yaptığı çalışma ile birlikte ortaya çıktı. Yapılan çalışmada ışığın büyük bir kısmı yansıtıldı.

Bazı bilim insanları dünyanın en siyah rengini ortaya çıkarmaya çalışırken bazıları da dünyanın en beyaz rengini ortaya çıkarmaya çalışıyor. Pek çok kullanım alanı bulunan bu çalışmanın bilim insanları için önemli bir yer kaplıyor. Yapılan son çalışma ile birlikte bilim insanları büyük oranda başarı elde ederek dünyanın en beyaz rengini ortaya koydu.

Dünyanın en beyaz rengi bilim insanları tarafından geliştirildi

Bazı kullanıcıların aklında soru kalabilir. Birçok eşyada yer alan beyaz renk tamamen beyaz değildir. Örneğin %80 oranında beyaz olan bir eşya ışığın %80’ini yansıtırken %20’lik kısmını içine çeker. Bundan dolayı bu eşyalarda hafif renk değişimi olur. Siyah renk için de durum tam tersi olarak yer alıyor.

Bilim insanları, geçtiğimiz aylarda kalsiyum karbonat tabanlı bir bileşik kullanarak ışığın %95,5’ini yansıtmıştı. Bu çalışma üzerine biraz daha giden bilim insanları son çalışmada ışığın %98,1’ini yansıtan beyaz renk ürettiler. Dünyanın en beyaz rengi olarak kayıtlara geçen bu rengi oluşturmak için bilim insanları baryum sülfat kullanıyor. Bu sayede beyaz renge çarpan ışığın %98,1’i yansırken yalnızca %1,9’u içine giriyor.

Bilim insanları, bu proje üzerinde gelişmeler yapmaya devam ederken projenin bina, araba hatta çevrede de kullanılması gerektiğini düşünüyor. Bilim insanlarının böyle bir açıklama yapmasının nedeni beyaz renk oranı yüksek olduğundan dolay rengin içerisine girmeye çalışan ışığın çok büyük bir kısmı yansıtılıyor. Bu da beyaz renge sahip dokunun çevresindeki dokulara göre daha soğuk kalmasını sağlıyor.

Binaların bu kadar yüksek yansıtma oranına sahip bir beyaz renk ile kaplatılması binanın daha soğuk kalmasına imkan tanıyor olacak. Bu da özellikle yaz vakti ısı yalıtımı konusunda önemli bir avantaj sağlıyor, binalar daha serin kalıyor. Bilim insanları, projeyi ısı yalıtımının yanı sıra küresel ısınma hızını yavaşlatma amaçlı da kullanılabileceğini düşünüyor.

Benzer Yazıları

  • Bilimsel Deneyler

Yerli süper iletken elektron hızlandırıcısı devreye girdi

Türkiye'nin Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA), sonunda süper iletken elektron hızlandırıcısını aktif hale getirdi. Bu…

4 gün önce yayınlandı
  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

3 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

3 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

3 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

3 hafta önce yayınlandı