Nedir?

Atık Döküm Kumu (WFS)

Paylaş

Atık döküm kumu (WFS), demir ve demi dışı metal dökümlerinin üretiminde elde edilen bir yan üründür. Yüksek kaliteli silis (~% 90) kumudur . WFS, dökümhaneler için en önemli hammaddelerden biridir ve uygun miktarda bağlayıcı ile döküm kalıplarının yapımında kullanılır. Dökümhaneler,% 70’i (ağırlıkça) WFS’den oluşan milyonlarca ton kullanılmış malzeme üretmektedir. WFS’nin düzenli depolama maliyeti sürekli artmakta ve endüstriler için ekonomik olarak fazla maliyetli gelmektedir. Dahası, WFS;  fenoller, kurşun, çinko kadmiyum ve demir kalıntılarının varlığından dolayı tehlikelidir.

Atık döküm kumunun kimyasal bileşimi, kullanılan metalin türüne, bağlayıcı türüne ve kullanılan yanıcı maddeye bağlıdır. Döküm kumunun kimyasal bileşimi performansını etkileyebilir. Atık döküm kumu, silis içeriği bakımından zengindir. İnce bir yanmış karbon filmi, artık bağlayıcı (bentonit, deniz kömürü ve reçineler) ve toz ile kaplanmıştır. Silis kumu hidrofiliktir ve dolayısıyla yüzeyine su çeker. 

Atık döküm kumları, kullanılan bağlayıcılara göre ikiye ayrılır; kille bağlı kumlar (yaş kum) ve kimyasal olarak bağlanmış kumlar (maça kumu). Kil bağlı (Yeşil) kum, birbiriyle harmanlanmış doğal olarak oluşan malzemelerden oluşur; yüksek kaliteli silika kumu (% 85-95), bağlayıcı olarak bentonit kili (% 4-10), döküm yüzeyini ve suyu (% 2-5) iyileştirmek için de karbonlu bir katkı maddesi (% 2-10) kullanılır. Karbon içeriğinden dolayı siyah renklidir. Yaş kum, dökümhaneler tarafından en yaygın kullanılan kalıplama kumudur. Kimyasal olarak bağlı kumlarda ise % 95-99 silika ve% 1-3 kimyasal bağlayıcı bulunur.

Döküm sürecinde, kalıp kumları geri dönüştürülür ve birçok kez yeniden kullanılır. Döküm  kumu tekrar kullanmak mümkün olmadığında, dökümhaneden çıkarılır ve atık döküm kumu olarak adlandırılır. Kum artık tekrar kullanılamadığında, Avrupa yönetmeliklerine göre ağır metaller ve farklı kirleticiler içerebildiği için tehlikeli bir malzeme haline gelir. Döküm prosesleri, kumda tortu oluşturan çeşitli kumları, inorganik veya organik bağlayıcıları ve diğer katkı maddelerini içerir. Bu kalıntıların varlığı, atık kumun tozla karıştırılması ve diğer ince taneli dökümhane atık malzemeleri dökümhane kumunun yeniden kullanımını sınırlamaktadır. 

Dökümhanelerde, yeniden kullanılabilir kumu diğer atıklardan ve farklı boyutlardaki parçacıkları ayırmak için eleme sistemleri ve manyetik ayırıcılar kullanılır. Döküm prosesini ve atık kumu dikkatlice izleyerek, döküm kumlarının büyük ölçüde fazla kirleticilerden arınmış olmasını ve tehlikeli olmayan bir endüstriyel yan ürün olarak nitelendirilmesini sağlayabilir. Bu kum ,yılda birkaç ton, daha önceki bir katılaşma/stabilizasyon sürecinden sonra toprağa gömülecektir. Ancak yüksek depolama maliyetleri ve çevresel kaygılar nedeniyle literatürde WFS için alt tabanlar, topraklar, seramikler, kontrollü düşük mukavemetli malzemeler ve betonlar gibi başka yönetim alternatiflerinde kullanıldığı ve kullanılabileceğine yer verilmiştir.

KAYNAKÇA

  1. Rafat Siddique, Gurpreet Singh, 2011, Utilization of waste foundry sand (WFS) in concrete manufacturing.
  2. Paulo R. de Matos, Ronaldo Pilar, Lucas H. Bromerchenkel, Rudiele A. Schankoski, Philippe J.P. Gleize, Jorge de Brito, 2019, Self-compacting mortars produced withfine fraction of calcined wastefoundry sand (WFS) as alternativefiller: Fresh-state, hydration andhardened-state properties.
  3. Í. Navarro-Blasco, J.M. Fernández, A. Duran, R. Sirera, J.I. Álvarez, 2013, A novel use of calcium aluminate cements for recycling waste foundrysand (WFS).
Hatice Güler Birinci

2020 yılı İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü mezunuyum. Şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi Üretim Metalurjisi ve Teknolojileri Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapıyorum aynı zamanda özel bir firmada Kalite Kontrol Mühendisi olarak çalışıyorum. Araştırmalarım sırasında oluşturduğum yazılarımı sizlerle paylaşacağım. Keyifli okumalar:)

Etiketler: atık döküm döküm kumu dökümhane wfs

Benzer Yazıları

  • Bilimsel Deneyler

Yerli süper iletken elektron hızlandırıcısı devreye girdi

Türkiye'nin Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA), sonunda süper iletken elektron hızlandırıcısını aktif hale getirdi. Bu…

2 hafta önce yayınlandı
  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

3 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

4 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

4 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

4 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

4 hafta önce yayınlandı