Maden

Andezit hakkında bilgi, kullanım alanları

Paylaş

Andezit hakkında bilgi vermek gerekirse bilinmesi gereken pek çok bilgiyi siz değerli üyelerimize paylaşmak istiyoruz. Hemen konuya başlayalım.

Andezit hakkında bilgi

Andezit, porfiritik dokuya sahip bir magmatik kayaç olarak karşımıza çıkıyor. Bazalt ve riyolit arasında yer alan bir taş türü olan andezitin Mars yüzeyinde de sıklıkla bulunduğu düşünülen bir durum. Çevremizde sıklıkla karşılaşmış olduğumuz andezit, volkanik kayaçların ilk birimleri arasında yer alır. Andezitin oluşumundan kısaca söz etmek gerekirse andezitler lavlar ile birlikte magmatik bir kayaç şeklinde oluşum gerçekleştiriyor. Andezit hakkında şu bilgiyi de vermek gerekiyor ki bu taş Türkiye’de Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde sıklıkla bulunur. Bundan ötürü Ankara taşı olarak da anılır. Bu taşın ülkemizde yaygın olmasıyla birlikte yoğun bir kullanım alanı oluşmuş bulunuyor.

Andezitin kullanım alanları

Andezit hakkında bilgi verirken andezit taşının kullanım alanları hakkında da bir bilgi paylaşımı yapmak gerekiyor. Andezitler, doğada pek çok bölgede karşılaşılabilen bir taş olduğu için geçmişte olduğu gibi günümüzde de genel olarak inşaat sektöründe sıklıkla tercih edilen bir taş olarak karşımıza çıktı. Örneğin tarihi yolların olduğu bir yerde eer küçük küçük taşlar bulunuyor ise bu taşların andezit veya diğer adıyla Ankara taşı olma ihtimali bulunuyor. Çünkü insanlar eski yollarda bu taşları zaman zaman özellikle de şehirde kullanarak dekoratif bir görünüm katmaya çalıştı. Andezitler o dönemde yol yapımında kullanılıyor olsa da günümüzde de özellikle tarihi yerlerde veya bazı yollarda bu taşlar tercih edilebiliyor. Dar yollarda sıklıkla kullanıldığını hatırlamamız gerekiyor.

Andezitlerin bir diğer kullanım alanı ise turizm olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok bölgede turistik yerler ortaya çıkabilir. Andezitlerin olduğu ilginç yerleri turizm bölgesi olarak kabul eden bazı yetkililer, bu taşların olduğu bölgeyi koruma altına alıp insanların incelemesini sağlamış durumda.

Benzer Yazıları

  • Bilimsel Deneyler

Yerli süper iletken elektron hızlandırıcısı devreye girdi

Türkiye'nin Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA), sonunda süper iletken elektron hızlandırıcısını aktif hale getirdi. Bu…

4 gün önce yayınlandı
  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

3 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

3 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

3 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

3 hafta önce yayınlandı