Haberler

Alper Gezeravcı kimdir, nereli, uzayda kaç gün kalacak? İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı hakkında bilinenler

Paylaş

Alper Gezeravcı, Türkiye’nin gökyüzündeki ilk izleyeni olma yolunda ilerlerken, adı son günlerin en çok konuşulan ve merak edilen isimleri arasında yer alıyor. Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, ABD yerel saatiyle 16.49’da (TSİ 00.49) başlayarak, tarihe geçen ilk sözü “İstikbal göklerdedir” ile iz bıraktı. Şimdi ise herkesin merak ettiği sorular arasında Alper Gezeravcı’nın kimliği, kökeni ve uzayda geçireceği gün sayısı bulunuyor. İşte, ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı hakkında edinilen bilgiler.

1979 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde dünyaya gelen Alper Gezeravcı, çocukluğunu babasının mesleği nedeniyle Türkiye’nin farklı illerinde geçirdi. İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamlamanın yanı sıra, Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde de yüksek lisans derecesi elde etti.

Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev alan Gezeravcı, F-16 gibi birçok uçakta 15 yıl süren uçuş deneyimine sahip. Ayrıca Türk Hava Yolları’nda yedi yıl kaptan pilotluk görevini üstlendi. Gezeravcı, son olarak Adana’daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’nde Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak atanmıştır.

Alper Gezeravcı, Axiom Space’in Ax-3 misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte uzaya gönderilecek. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirecek olan Gezeravcı’nın uzaydaki görevleri büyük bir merakla bekleniyor.

Uzay görevine giden astronotlar, kişisel ve kültürel bağlarını simgeliyen objeleri de beraberlerinde götürüyorlar. Gezeravcı’nın bavulunda, yeğeni ve aile bireylerinin fotoğraflarının yanı sıra, Yörük kültürüne ait öğeler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kendilerine verilen Türk bayrağı da bulunacak.

Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Benzer Yazıları

  • Bilimsel Deneyler

Yerli süper iletken elektron hızlandırıcısı devreye girdi

Türkiye'nin Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA), sonunda süper iletken elektron hızlandırıcısını aktif hale getirdi. Bu…

1 hafta önce yayınlandı
  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

3 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

4 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

4 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

4 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

4 hafta önce yayınlandı