Yrd. Doç. Dr. Fatih Hayat’tan Dünya Çapında 3 Büyük Başarı

Yrd

Karabük Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Hayat, akademik çalışmaları neticesinde uluslararası 3 büyük başarıya imza attı.

Türkiye’de ilk kez yüksek ve ultra yüksek mukavemetli, nitelikli çelik patenti alma başarısını gösteren Yrd. Doç. Dr. Fatih Hayat, Rektör Prof. Dr. Refik Polat ile bir araya gelerek başarılarını paylaştı.

Karabük Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’ndaki Rektörlük makam odasında gerçekleşen ziyarette Yrd. Doç. Dr. Fatih Hayat; katma değerli çeliklerle ilgili buluşları, kendi çalışma alanında dünyadaki başarısı ve yaptığı bilimsel çalışmalar sonucunda Avrupa’dan aldığı ödüllerle ilgili bilgileri Rektör Prof. Dr. Refik Polat’a aktardı.

Türkiye’de patentini ilk o aldı

Türkiye’de ilk defa yüksek ve ultra yüksek mukavemetli, nitelikli çelik patenti alan Yrd. Doç. Dr. Hayat, ayrıca 6 adet devam eden patent başvuru sahibi olduğunu kaydetti. Hayat, 3 yıllık çalışmaları sonunda buluş sahibi olarak çelik patenti aldığını ve ülkemize kazandırdığını belirterek: “Patentli çelik, yurt içinde üretilen en kaliteli çelikten ortalama 2 ila 5 kat daha üstün özelliklere sahiptir. Ayrıca bu çeliğin ülkemizde ve dünyada üretimi durumunda markalı üretimi için markaları alınmıştır.” dedi.

Türkiye’de kendi markamız ile ilk Türk çeliği üretimi için çalışmalar yapıldığını da aktaran Yrd. Doç. Dr. Fatih Hayat, ayrıca TÜBİTAK projesi yaparak bir başka başarıya da imza attığını ve çeliğinin otomobillerde kullanılabilirliğini ve kaynaklanabilirliğini ispatladığını belirtti.

Kendi alanında dünya sıralamasında

2010 ile 2015 tarihleri arasında yapılan ve 6 senelik bilimsel çalışmaların ele alındığı Hollanda merkezli uluslararası bir puanlama ve araştırma kuruluşunun verilerine göre alanında dünyada ilk sıralarda yer aldığı belirten Yrd. Doç. Dr. Hayat bu başarısı ile Karabük Üniversitesi’nin de kendi çalışma alanında dünya 3.’sü olmasına hizmet verdiğini kaydetti.

Makaleleri en çok takip edilen ve atıf alan listesinde

Demir – çelik alanında Uluslararası bazda tüm dünyada yayın yapan bir dergide makaleleri “En Çok İndirilen Top 20 Makalesi” ve “En Çok Atıf Alan Top 20 Makalesi” listesine 6 sene boyunca girmeyi başaran başarılı bilim insanı Yrd. Doç. Dr. Hayat şunları söyledi: “Bu başarılarımızdan dolayı yaygın ağı ile Avrupa merkezli ve dünyada geniş okunma istatistiklerine sahip dergi grubu tarafından sertifikalandırılarak taltif edildik. Diğer çalışmalar ile de dünyada 6 farklı ülkeden 30’a yakın, ortak çalışma ve danışmanlık teklifleri alıyorum. Ülkemin her alanda tanıtılmasına katkı koymak için çabalıyorum.”

Yrd. Doç. Dr. Fatih Hayat, ayrıca Çağrılı TÜBİTAK projesi kapsamında nitelikli çelik alanındaki projesiyle ilk aşamayı geçtiğini ve son listeye kaldığını da belirterek şunları kaydetti: “Bu patentli çelik; üretilmesi halinde ülkemizin yassı çelik ithalatının azaltılmasına ve ülkemize milyar dolarlarca kazanç sağlamasına hizmet edecektir. Ülkemizde Katma değeri yüksek çelik üretimi için büyük bir adım olacak bu ürün bir çok sektöre hammadde sağlayacaktır. Zira ülkemiz çelik üreticileri Otomotiv sanayinini ihtiyacı olan çeliğin sadece %25- 30 unu karşılayabilmektedir.  Bunun sebebi ise nitelikli ve yüksek mukavemetli çelik üretiminini ülkemizde olmamasıdır. Siayın Sadettin Şahin Bey’e de destek ve yardımlarından dolayı teşekkür ederim.”

Ziyarette Prof. Dr. Refik Polat, demir çelik işçisi bir babanın evladı olarak dünyaya gelen Karabüklü bilim insanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Hayat’ın başarılarıyla hem ilimizi hem de üniversitemizi gururlandırdığını kaydetti. Rektör Prof. Dr. Polat lisansüstü eğitimini tamamladıktan sonra mezunu olduğu Karabük Üniversitesi’nde göreve başlayan ilk akademisyenlerden Yrd. Doç. Dr. Fatih Hayat’a bundan sonraki çalışmalarında da başarılar diledi.

Bizlerde malzemebilimi ailesi olarak sayın Fatih HAYAT hocamıza başarılarının devamını dileriz umarız böyle haberler gelmeye devam eder.

KAYNAK : http://www.karabuk.edu.tr/1-2054-Haber-Yrd-Doc-Dr-Fatih-Hayattan-Dunya-Capinda-3-Buyuk-Basari