Başkent Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “faydalı model” tescili yapılan “Slatlı rüzgar Türbini”, üniversitenin Yapracık Psiko-Sosyal Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen törenle ilk enerjisini üretmeye başladı.
Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal’in açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Geliştirilen kanat tasarımı ön çalışma. Çalışmayı sanayicilere yönelik hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” dedi ve rüzgar türbini, güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılması gerektiğine işaret etti.
Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz ise prototip yapımında kullanılan slatlı kanat tasarımına destek veren TÜBİTAK’a teşekkür etti.
Ayrıca Dengiz; “Geliştirdiğimiz prototip, düşük rüzgar ve akıntı hızlarında yüzde 51 oranında daha fazla elektrik enerjisi üretebilen kanat tasarımına sahip. Mevcut klasik kanatlarda slat denilen hızlandırıcılar bulunmuyor. Bizim kanat tasarımımızdaki slatlar ise mevcut rüzgarden elde edilebilecek enerjiyi büyük oranda artırıyor.”
Ayrıca Dengiz; geliştirilen prototipin düşük rüzgar ve akıntı hızlarında %51 oranında daha fazla elektrik üretebilen kanat tasarımına sahip olduğunu söyledi. “Mevcut klasik kanatlarda hızlandırıcı görevi gören slatlı kanat bulunmuyor. Bizim kanat tasarımımızdaki slatlar ise mevcut rüzgardan elde edilebilecek enerjiyi büyük oranda artırıyor.” şeklinde konuştu.
Yorumlar