X-ray cihazları günlük yaşamımızda birçok alan da karşılaştığımız cihazlardır. Peki bu cihazların nasıl çalıştığını hiç merak ettiniz mi?
X ışınları ilk olarak Alman Fizik Profesörü W. C. Röntgen tarafından 1895 yılında keşfedilmiştir. Bundan dolayı x ışınlarına röntgen denir. W. C. Röntgen, vakumlanmış ve içinde elektrotların bulunduğu cam tüp ile deneylerini yaparken, tüp içinden yüksek gerilimli akım geçirdiğinde oluşan ışınların farklı cisimler üzerinden geçebildiğini fakat kurşun plakalar üzerinde tutularak karşı tarafa geçirilmediğini fark etmiştir. Bu olay üzerine karısının elinin görüntüsünü almıştır. Bu zamana kadar X-ray cihazları gelişerek yeni yerlerde kullanılmaktadır.
Nasıl Çalışır ?
X-ray nesnelerin x ışını kaynağından geçirilmesiyle görüntüleri oluşturan cihazlardır. Cihazlarda x ışını kaynağı bulunmakta ve bu kaynaktan çıkan ışınları algılayan detektörler bulunur. Dedektöre gelen ışınlardan görüntü oluşturma teknikleri ile dilimli görüntüler elde edilir en son bu görüntüler birleştirilir ve monitöre bütün halinde yansıtılır. Güvenlik için kullanılan çoğu x-ray cihazlarının çalışma prensibi makine üzerinde bulunan banda çanta yerleştirilir ve bu çanta x ışınları tarafından taranır, taranma sırasında maddenin atom ağırlığından dolayı sinyal oluşur ve bu sinyaller çantanın taraması bittikten sonra monitöre görüntü olarak aktarılır.
İlk x-ray cihazları oluşan bu görüntüleri siyah beyaz vermekteydi fakat şuan ki cihazlar çantanın içindeki maddelerin kimyasal yapıları hakkında bilgi verebilecek konuma getirildiler. Ayrıca bu cihazlar maddelerin içinde bulunan atomların numaralarına göre farklı renklerde de görüntü elde edilebilmesini sağlayabiliyor.
X-ray cihazları günümüzde kamu kurum ve kuruluşlarında, hava alanlarında, avm’lerde ve araçların taranmasında da kullanılmaktadır.
KAYNAK:
http://www.dengeelektronik.com.tr/xray-cihazi-nasil-calisir-BL-138
X-RAY Tabanlı Güvenlik Sistemleri-Elo. Hab. Müh. Deniz ÜLKER
http://www.sentryguvenlik.com.tr/x-ray-cihazi-nedir-kullanim-alanlari-nerelerdir
Kaç cm görebiliyor bilgi verebilirmisiniz
Merhaba xray cihazı ortalama ne kadar kalınlıktaki maddenin içindeki maddeyi görebilir
Merhaba xray cihazı toprak dolu saksı İçerisindeki küçük bir metal tespit edebilirimi,bilgi verebilirsiniz?