Uzayın sonu nasıl bitiyor? Hiç merak ettiniz mi?

Uzayın sonu

Uzayın sonu hakkında bilinmesi gereken pek çok şey var. Bu konuda uzayın sonunun nasıl olduğundan siz değerli okurlarımıza söz etmek istiyoruz.

Uzay, dünyaya göre devasa bir evren olarak karşımıza çıkıyor. Bunu şu örnekle açıklayalım. Bir stadyum düşünün. Stadyum çok geniş olsun. Stadyumda yer alan halı sahada ise bir tuz tanesi yer alsın. Dünya gezegeni bir tuz tanesi olarak tasvir edilirse stadyum bile uzayı anlatmak için çok küçük kalır. Şunu belirtelim ki bu konuda uzayın sonundan kasıt bilinen uzayın nereye kadar gittiğini açıklamak. Yani bilim insanları belirli bir noktadan sonrasında henüz ne olduğunu çözebilmiş değil.

Uzayın sonu ile ilgili bilinmesi gerekenler

Evren, devasa bir yapı. Atomların içerisindeki nötron ve protonların içindeki nesnelerden galaksilere ve evrenin en büyük yapılarına kadar pek çok şey bulunuyor. Uzayın bilinen sonunu açıklamak için öncelikle gezegenimizden başlamak istiyoruz. Dünya gezegeninden uzaklaştıkça büyük bir boşluk bizi bekliyor olacak. Bir süre sonra Ay ile karşılaşıyoruz. Sonra daha da uzaklaştıkça hiçliğin ortasında gibi duruyoruz. Bir süre sonra diğer gezegenler ve Güneş bize el sallıyor. Bir süre daha geçtikten sonra Güneş Sistemi’nin de dışına çıkıyoruz. İlerledikçe diğer yıldız sistemleri, asteroitler ve diğer nesneler ile karşılaşıyoruz. Voyager 1 ve Voyager 2 ise bizimle karşılaşıyor.

Uzayın sonu

Hızlı bir şekilde ilerledikçe sonunda Milky Way galaksisinin dışına varıyoruz. Artık Dünya gezegeninden 100.000 ışık yılı daha fazla uzaktayız. Bundan sonra uzun bir yolculuk bizi bekliyor. 1 milyon ışık yılı dahi geçse herhangi bir şeyle karşılaşmıyoruz, devasa bir boşluk bulunuyor. 2.5 milyon ışık yılı geçtikten sonra Andromeda galaksisi görünüyor. Ardından yüzlerce milyon ışık yılını kapsayacak devasa bir galaksi kümesi yer alıyor. Henüz uzayın sonu için erken. Uzun bir yolculuk yaptıktan sonra Dünya gezegeninden yaklaşık 10 milyar ışık yılı öteye gidiyoruz. Burada kozmik ağ bizi bekliyor. Bu ağ, galaksileri çevreleyen devasa bir yapı. Son olarak ise büyük patlama sonrasında yayılmaya başlayan dalgaların sonu bizi karşılıyor. Devamında ise ne olduğu bilinmiyor fakat burada çoklu evren teorisi devreye giriyor.